Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије: Наше није да критикујемо него да сведочимо


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 8. маја 2023. године светом архијерејском Литургијом у цркви Светог апостола Марка у Београду.

Поводом славе храма грађеног од 1931. до 1940. године у духу архитектуре српско-византијског стила, према плановима архитеката Петра и Бранка Крстића по великом узору – цркви манастира Грачанице, уз молитвено учешће архимандрита Нектарија – старешине храма и главног секретара Светог Архијерејског Синода, богослужили су и преосвећена господа епископи новобрдски Иларион и канадски умировљени Георгије; архимандрит Прокопије из Антиохијске Патријаршије; протојереј-ставрофор Виталије Тарасјев, старешина Подворија Руске Православне Цркве у Београду; архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије и старешина цркве Светог Симеона Мироточивог; архимандрит Серафим, игуман манастира Рајиновца; архимандрит Данило, игуман манастира Дајбабе; архимандрит Василије, службеник Светог Архијерејског Синода; протојереј-ставрофор Михаило Арнаут; протојереј-ставрофор Трајан Којић; јереј Јово Калинић, старешина цркве Светих цара Константина и царице Јелене; протојереј Ђорђе Стојисављевић, главни војни свештеник у Војсци Србије; протођакони Милован Гогић, Драган Радић и Радомир Врућинић; ђакон Никола Костић; ипођакон Владимир Јелић и чтеци Његош Стикић, Павле Јовановић и Андреј Јелић.

Поред многобројног благочестивог народа престонице, у прослави храмовне славе молитвено су учествовали: јеромонах Силуан из манастира Григоријата; г. Зоран Ђорђевић, директор ЈП Пошта Србије; г. Мирослав Ивановић, председник Општине Палилула; генерал-мајор Жељко Петровић; г. Александар Николић,  директор Малог позоришта Душко Радовић; г. Иван Букумирић, кум славе.

– Нека је благословен данашњи дан. Нека је благословен празник Светог апостола и јеванђелиста Марка који је први написао Јеванђеље, сведочење о Исусу Христу као Сину Божјем, као Месији Спаситељу. Његово Јеванђеље је послужило и другим јеванђелистима, а пре свега засигурно јеванђелисти Луки да и он напише Јеванђеље опширније у односу на Марково. Интересантно је да је Јеванђеље Светог апостола и јеванђелиста Марка највише посвећено последњој недељи Христовог живота, али да се завршава речима о страху. Јеванђелист говори како су се ученици разбежали бојећи се. То су последње речи његовог Јеванђеља које, у светлости вере апостола и јеванђелиста Марка и свих апостола, одржавају оно што је најчешће наше стање, чак и онда када су неки међу нама успели духовно, благодаћу Божјом и љубављу Христовом, да се уздигну и умом, срцем и читавим својим животом у простору  благодати Божје – беседио је патријарх Порфирије и нагласио:

– Страх је нешто што је саставни део нашег живота. Међутим, страх иако присутан постаје мехур од сапунице, постаје потпуно безначајан и без снаге у нашим животима онда када живимо по Јеванђељу Христовом, онако како је јеванђелист и апостол Марко забележио, онако како су нас остали јеванђелисти позвали да живимо у Христу и онако како се Црква Христова кроз векове у својим светитељима откривала и прослављала. Наше је, како каже сам јеванђелист, да сведочимо Христа, да идемо у градове, да проповедамо више животом него речима, као и да нас не занима толико како ће се неко у односу на нас опходити, него читавим својим бићем сведочимо Христа распетог и васкрслог и да онда где та наша реч и наше сведочење не наиђе на одјек, не уроди плодом, како каже јеванђелист: отресемо обућу своје, сандале своје и да идемо даље. Ако ми аутентично сведочимо онда је то истински и прави суд. Дивно је владика Иларион рекао, поновићу то и то треба запамтити: Наше није да критикујемо него да сведочимо, а то значи да узносимо себе у просторе благодати Божје, да благовестимо, да тешимо. Ако тако поступамо онда ће наша реч и наш живот бити и суд, биће ако хоћете и укор, али и у таквом амбијенту уздамо се у благодат Божју, а надамо се и у љубав Његову. Нека је срећан и благословен празник. Нека Бог да да се увек окупљамо у храму Божјем, да знамо да ту све почиње и да се ту све завршава, да ту ограничимо свој живот који, ако ту има почетак и крај, може да има веома дуге координате и можемо из тог почетка и тог краја да се удаљимо у најудаљеније пучине, у најузбурканија мора, али ћемо увек бити везани за сигурну руку. Срећан празник! Нека Господ благослови све!


Извор: Инфо-служба СПЦ