Type Here to Get Search Results !

Епископ Стефан предводио евхаристијско сабрање у храму Светог Саве


У недељу 7. јула 2023. године, у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару, светом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.


Владици Стефану саслуживали су: протојереј-ставрофор Живојин Јаковљевић из Њујорка; протојереји Ненад Јовановић, Драган Шовљански, Предраг Продић и Иван Штрбачки; јереј Далибор Стојадиновић; као и протођакони: Младен Ковачевић, ванредни професор ПБФ др Драган Радић и Ректор и професор београдске Богословије Радомир Врућинић.

Молитвено учешће у Светом евхаристијском сабрању узео је и многобројни верни народ, уз појање Појаца Храма Светог Саве.

Са благословом Владике Стефана, отац Далибир после прочитаног еванђелског зачала обратио се верном народу речима:

“Данас наша Света Црква прославља првог међу апостолима, онај који је благовестио о Христу и мученички пострадао, а то је управо Свети Јован Претеча. Он је својим богољубљем испунио све Светим Духом и пројавио долазак Спаситеља. Наша Света Црква празнује три рођења. Рођење Христа, рођење Пресвете Богородице и управо данас празнујемо рођење Претече. Он долази као испуњење и као првина у Новом Завету. О томе колико нам је Свети Јован важан, сведочи нам то што сваког уторка појемо његове тропаре и спомињемо га. Он је био Претеча, пророк и онај који је крстио Христа. А присетимо се да је пророк онај који пројављује и открива вољу Божију. Управо то је био наш Свети Јован Претеча.” – истакао је отац Далибор у својој беседи.


Извор: Храм Светог Саве