Type Here to Get Search Results !

Украјина: Ровенска епархија апелује на власти да ослободе игумана Кијево-печерске лавре


Ровенска епархија канонске Украјинске православне цркве објавила је 17. јула 2023. апел свег свог свештенства и монаштва државним властима и народу у одбрану игумана прогоњене Кијевопечерске лавре.


Његово Високопреосвештенство митрополит вишгородски и чернобилски Павле, који је пратио потпуну обнову светиње током својих 30 година на челу манастира, био је неколико месеци затворен у кућном притвору у једном селу ван Кијева, али је у петак премештен у истражни затвор. Као и други архијереји, он се налази под оптужбом за распиривање верског непријатељства и подржавање рата, што он оштро негира.

„Ми, свештенство и монаштво Ровенске епархије забринути смо и огорчени догађајима који су се одиграли у Соломенском суду у Кијеву 14. јула 2023. године, где је одржано суђење јерарху Украјинске православне цркве, митрополиту Павлу ”, наводи се у епархијском апелу.

Епархија наставља:

„Уверени смо да одлука суда представља потпуно безакоње под плаштом правде. Без икаквог основа, из кривотворених разлога, јер су материјали кривичног поступка измишљени и засновани искључиво на телефонским разговорима митрополита Павла, који су снимљени без потребне дозволе — судског налога, православни архијереј је затворен и нереално му је одређена  кауција од 900.000 долара (33 милиона гривна). Чак и убице, корумпирани званичници и црни трансплантолози у Украјини добијају много мање кауције.

Свесни смо да затварање митрополита Павла, насилна пљачкашка отимања цркава наше Цркве и тотални информациони притисак имају заједничке корене – ово је политички притисак усмерен против наше Украјинске православне цркве, њених архијереја, свештенства и верника, који има за циљ ликвидирање наше Цркве, дискриминацију њених верника и свештенства и психичко угњетавање верника.

Затвор митрополита Павла је мучење, јер је Владики потребан инсулин. Европске конвенције о људским правима и међународне конвенције УН изједначавају затварање особа зависних од инсулина са мучењем. Зато захтевамо да се прекине злоупотреба јерарха наше Цркве, који је учинио много за независну државу Украјину и њен народ, за очување културног наслеђа земље.

Митрополит Павле је наш сународник, родом из Ровенске области. Као грађани Украјине залажемо се за њега и изражавамо му пуну подршку.

Митрополит Павле има велики ауторитет у Ровенској области као човек који је много учинио за ову земљу, свој родни крај, своје село.

Ровенска епархија, свештенство и Епархијска скупштина апелују на председника и судске органе за спровођење закона са захтевом да се заустави прогон УПЦ, изругивање архијереја, свештенства и верника УПЦ, да буду непристрасни и објективни, да  не  крше уставна права милиона верника у Украјини, и да поштује закон који је писан за сваког грађанина Украјине.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com