Type Here to Get Search Results !

Слава Богородичиног храма у Рачи надомак Прибоја


Мештани села Рача код Прибоја прославили су у уторак 25. јула 2023. године славу свога храма, који је у изградњи, посвећеног Икони Пресвете Богородице Тројеручице. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Рачи свету архијерејску Литургију уз саслужење јерејâ Ненада Тешића и Милорада Петровића и протођакона Ивана Савића.


Звучни запис беседе


Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач које је припремио домаћин овогодишње славе г. Радоје Зец са породицом.

У пастирској беседи, након отпуста, Преосвећени је све присутне позвао да се још једном подсете на данас прочитани одељак из Светог Писма, рекавши притом: – Данас смо читали о томе како је тешко ићи путем спасења. Ми смо овде, на земљи, ради нашега спасења, ради Вечног Живота. Ми желимо да се овде на земљи припремимо за вечно живљење на Небу, у вечности. Господ је зато и дошао као Спаситељ наш.

– Господ Христос много пута је упозоравао своје ученике, позивао њихову пажњу на то да ће на путу спасења бити много провалија. Чак је рекао да онај ко хоће да иде за Њим треба да се одрекне себе, узме крст свој, и онда ће бити оспособљен да иде за Њиме.

– У данашњем прочитаном одељку из Јеванђеља се говори о томе да је неопходно сачувати памћење, имати подсећање на Бога, на Његова дела, на Његове речи, и то држати у себи и на то обратити пажњу и тиме се руководити.

– Прави Учитељ Живота Вечнога јесте Господ наш Христос. Он је дошао не само да поучава него и да интервенише, да размакне зло. Он исцељује болесне и демоне изгони из људи, оне који опседну човека, окупирају га. Демонима није место у срцу човека. За човека је слобода. Али, она је могућа само ако следимо доследно, правилно, неодступно, Учитеља нашега, и Спаситеља, Господа Христа.

Владика је подсетио и на историју иконе Пресвете Богородице Тројеручицу која је дошла у наше српске просторе, проходила их и благословила: – Њена милост се проширила на све стране, па и до овог места, све она благосиља. И овај храм ће бити место где ћемо се нарочито Њој обраћати, за помоћ, за заштиту, Њено присуство. Да она буде и даље посредница нашег спасења, нашег избављења.

Епископ Атанасије је на крају похвалио труд и залагање мештана Раче на изградњи храма која убрзано тече, на радост свих, и изразио своју захвалност и пуно поверење у њиховог пароха протојереја-ставрофора Јова Андана који им свесрдно помаже, упућује и бодри у том Богоугодном делу.

Домаћин овогодишње славе, г. Радоје Зец, са својом породицом приредио је трпезу љубави у сали парохијског дома, који је још увек, као и храм, у изградњи, па су тако сви саборно продужили, у радости, Евхаристијско сабрање у славу Бога а у част иконе Пресвете Богородице Тројеручице.


Извор: Епархија милешевска