Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Сведочимо Господа по узору на Свете Оце и Свету Марину!


Небеска покровитељка храма у Бањи Врујци, Света великомученица Марина, и ове године молитвено је сабрала бројне мештане и оне који тренутно бораве у овом туристичком месту. 

Литургијским сабрањем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника колубарског протојереја- ставрофора Саше Тимотића и више свештенослужитеља. Свечаности богослужења свој печат дао је и Црквени хор при храму Лазарица у Београду

Господ даје поуку о хлебу живота, који је Он Сам, и они који поверују у Њега и осете топлину у срцу, Он изобилно дарује живоносним и спасоносним учењем, једна је од поука које садржи јеванђељски одломак о умножавању хране (Мт 14, 14- 22), коју је у празничној проповеди верном народу приближио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије. Народ се испуњава благодаћу Божјом и заборавља на телесне потребе. То апостоле наводи на размишљање о храни, коју је немогуће прибавити у малом месту у ком се овај догађај одиграо, будући да је било близу десет хиљада људи, што је и за данашње време много у коме је храна доступнија. Апостоли износе пет хлебова и две рибе са вером у Господа. То је, указао је ваљевски архипастир, праобраз Свете Евхаристије- Господ то приноси као жртву,  благодари Богу Оцу и раздељује, баш како свештеници чине на Светој Литургији. Апостоли су разделили, комади се умножавали и сви су се наситили, што нам показује да, следујући речи Божјој, треба да се одвојимо од брига овог света како су то учинили људи из ове приче, истакао је Владика Исихије. Ове недеље сећамо се Светих Отаца, који су, продуховљени Духом Светим, стварали догмате наше вере на васељенским и помесним саборима и Свету великомученицу Марину, заштитницу храма и парохије у Врујцима.

Света великомученица Марина је света девојка која се, чувши за Господа, такође удаљила од овог света и постала Његова невеста. Сву своју младост, красоту, девственост и мудрост подарила је Господу. Како каже тропар:“Теби, жениче мој, служим и Тебе љубим…“ Ништа друго њој није било у срцу и уму, већ да служи Господу и да се насићује хлебом живота, који даје Господ. Ухваћена од незнабожаца у време прогона хришћана, није се одрекла Господа и страшне муке је претрпела, поставши Његова невеста и прославивши Господа својим животом и мученичким страдањем. И ми смо позвани да сведочимо веру, али пре тога морамо да се одвојимо од овог света. Не да га презремо, већ да ставимо изнад свега Господа. Да долазимо на Литургије,  благодаримо Господу за све дарове и сједињујемо се са Њим у Светој тајни причешћа-  поучио је Владика Исихије верни народ примерима Светих Отаца и Свете великомученице Марине.

По Литургији, начињен је литијски опход и преломљен славски колач. Овогодишњи домаћини славе били су братство храма и породице Лалић, Арсенић и Тодоровић. 


Извор: Епархија ваљевска