Type Here to Get Search Results !

Архијереји из више јурисдикција прославили годишњицу архиепископа Петра


Архијереји из четири јурисдикције окупили су се 12. јула 2023, на празник светих Петра и Павла поводом обележавања 20-годишњице архијерејске хиротоније Његовог Високопреосвештенства архиепископа чикашког и средњоамеричког Петра Руске православне заграничне цркве.

Божанска Литургија је служена у епархијском Саборном храму Покрова Пресвете Богородице у Дес Плејнсу (Чикаго), Илиној, у истој цркви у којој је и хиротонисан пре 20 година.

Торжественом Литургијом је началствовао Његово Високопреосвештенство митрополит Николај, Првојерарх РПЗЦ, коме су саслуживали архиепископ Петар, архиепископ Гаврило монтреалски и канадски, и епископ каракаски и јужноамерички Јован РПЗЦ; митрополит Румунске православне америчке митрополије Николај, архиепископ чикашки и средњозападни Данило Православне цркве у Америци и епископ новограчанички и средњозападноамерички Лонгин Српске православне цркве.  Архијерејима се придружило и мноштво свештеника и ђакона.

На малом входу архиепископ Петар је ђакона Александра Петровског унапредио у чин протођакона.  

После Литургије прочитани су поздрави архиепископу Петра од стране Његове Светости патријарха московског Кирила и руског Светог синода. Присутни архијереји и свештенство такође су произнели своје најбоље молитвене жеље.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com