Type Here to Get Search Results !

Јерусалимска патријаршија повратила пуна права на земљиште у насељу Абу Тор у Јерусалиму


Реалан одговор на покушаје радикалних група које настоје да приграбе црквену имовину. - Јерусалимска патријаршија: Сви морају да раде заједно на смиривању тренутних тензија


Јерусалимска патријаршија је успешно повратила своја пуна права на парцелу у насељу Абу Тор у Јерусалиму, вредну око 80 милиона шекела.

Тако, Патријаршија је успела да у потпуности ослободи земљу свих ограничења која су ометала њено власништво, а која су настала као резултат старих уговора о закупу које је израелска влада сачинила као одговор на судске одлуке донете у претходним епохама.

Патријаршија је уз руковођење и настојање Његовог Блаженства патријарха Теофила III успела да поврати стратешки део земље у Јерусалиму после дуже од деценије континуираних напора, с обзиром на вредност овог верског наслеђа и археолошког земљишта.

Патријаршија је раније улазила у партнерство за развој овог дела земље из више разлога, међу којима су и финансијске тешкоће које је подносила у то време, али како је време пролазило, Патријаршија је проналазила решења и начине да поврати своје власништво. Поменута парцела налази се поред православне цркве у Абу Тору, која садржи антиквитете из византијског доба.

Поред тога, Јерусалимска патријаршија је издала саопштење у којем се изјављује да се повраћај земљишта сматра позитивним помаком и опипљивим резултатом политике враћања и заштите православне имовине коју је Свети синод водио од избора Његовог Блаженства патријарха Теофила III за Патријарха Јерусалима и све Палестине и Јордана, који лично прати, на дневној основици, читав низа повраћаја православне имовине.

Јерусалимска патријаршија сматра ово историјско враћање права на земљиште Абу Тор практичним и реалним одговором на покушаје радикалних група које настоје да приграбе црквену имовину и ограничавају аутентично хришћанско присуство у Јерусалиму.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Јерусалимска Патријаршија