Type Here to Get Search Results !

Древни храм на никшићком Старом гробљу


Црква Светих апостола Петра и Павла  налази се на Старом градском гробљу у Никшићу, које је смештено у подножју Петрове главице, у непосредној близини Саборног храма Светог Василија Острошког. Потиче из преднемањићког периода.


Сматра се да је ову цркву саградио Петар Јакичић у време краља Владимира. У овај дом Господњи долазио је и цар Урош Нејаки, а историјски подаци говоре да је у њој, 1362. године, потписана повеља о миру између Дубровника са једне стране, и хумског кнеза Војислава Војиновића, односно царског града Котора, са друге стране. Црква је проширена 1690. године.

Храм је саграђен у облику издуженог правоугаоника у основи, дужине 9,3 м и ширине око 3 м. Са полукружном апсидом  на истоку и звоником на западној страни која има и подужи полуобличаст свод.  Зидана је грубо тесаним каменом, дограђивана и проширивана више пута. Прве реконстукције су рађене 1690.године, а затим 1879. године су дозидани апсида и звоник. За време турске власти, црква је била до половине затрпана, како би се сачувала од рушења.  И имала је врло мала врата како је човек само сагнут могао ући унутра.

Хран је красио живопис од кога су остали само делови. Претпоставља се да је настао током 18. века. Састоји се од слика пророка Арона са расцветалим жезлом у левој руци, док је цар Соломон са моделом Јерусалимског храма представљен на страни олтарског прозора. На источном зиду изображен је лик архиђакона Стефана, а остаци живописа изнад њега указују да је ту био насликан доносилац благе вести - архангел Гаврило.

Сваке године о празнику Светих апостола Петра и Павла, торжествено се прославља престони празник ове древне никшићке светиње која вековима сведочи да је црква живи и благодатни организам, коју ни врата адова неће надвладати. 

* * *

О значају Петропавловог храма на Старом никшићком гробљу у емисији "Ризница вјере" говорио је протопрезвитер Василије Брборић, а емисију можете погледати ОВДЕ

Рубрика