Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Свети Јован је предводник нашег спасења


Празник Рођења Светог Јована Претече традиционално је протекао у знаку велике молитвене свечаности у манастиру Јовања, чији је храм посвећен рођењу „највећег рођеног од жене“. 

Свету архијерејску Литургију је служио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, више епархијских свештенослужитеља и протојереја Виталија Тарасјева, старешине Подворја Московске Патријаршије у Београду, чији је хор улепшао празнично богослужење.

Како нас уче Свето писмо и Свето предање, Свети Јован Претеча био је тај који претходи Господу, приправља Њему пут позивом на покајање, чиме је означен почетак новозаветне историје. Тако и рођење Светог Јована Претече претходи рођењу Спаситеља. Он је, навео је у ивањданском слову Владика Исихије, толико изузетан светитељ да Црква прославља и његово рођење и друге догађаје из живота. Славу и част да им се прославља рођење имају само Господ Христос и Пресвета Богородица. Наиме, објаснио је он, од прародитељског сагрешења, Црква ниједно рођење не прославља, осим у љубави најближим Господу Христу, удостојених благодати Духа Светога пре свог рођења од најсветијих родитеља. Родитељи Светог Јована Претече- Праведни Захарија и Јелисавета живели су беспрекорно по заповестима Господњим. Немање порода су смирено подносили, иако се по старозаветном схватању благослов изједначавао са породом. Благовест о рођењу сина Јована стигла је од архангела Гаврила у годинама у којима су супружници престари за потомство.

Првосвештеник Захарија више није тражио порода, јер је то по људској природи немогуће, већ се молио за очишћење људског рода и спасење. Није могао да схвати да је управо то и добио у свом благословеном детету- Претечу Самог Спаситеља, који је требао да дође иза Јована и изврши домострој спасења- рекао је Владика Исихије.

Осврнувши се на догађаје који су претходили Рођењу Светог Јована Претече, Владика Исихије је указао да и само његово име, које значи „Божји благослов“, објашњава дат му пут у сведочењу Бога.

Његов (Светог Јована) цео живот је чудо- од рођења, преко одрастања у пустињи без родитеља и натприродног учења не само речи Божје, него и уопште било каквој речи и људском васпитању… У тридесетој години, према призиву Господњем, крштавао је на Јордану и припремао народ за долазак Спаситеља. Почео је проповед покајања, коју је наставио његов Господ и Спаситељ свих нас- Исус Христос. Свети Јован је изузетно вољен у нашем народу и огроман број наших домова означава један од његових празника као своју крсну славу. Он је предводник и нашег спасења- закључио је Владика Исихије и позвао своју духовну децу да се, молитвама Светог Јована, окупљају на Светим Литургијама и причешћују телом и крвљу Спаситеља.

Након Свете Литургије начињен је литијски опход и преломљен славски колач. Прослава је заокружена свечаном трпезом коју је јовањско братство припремило за све који су са разних страна дошли да са њима прославе Ивањдан. У име домаћина, старешина манастира Јовања архимандрит Михаило је изразио благодарје Владики Исихију што је предводиo литургијско сабрање у част небеског заштитника ове светиње. Овогодишњи домаћини славе били су Александар Ђерић и Мирослав Гавриловић, а колач за наредну годину је преузео Милош Тодоровић.


Извор: Епархија ваљевска