Type Here to Get Search Results !

Албанија: Освећен нови манастирски скит


У недељу Свих Светих, 11. јуна 2023, у Албанској православној цркви освећен је нови скит. Тога дана Његово Блаженство архиепископ албански Анастасије началствовао је Светом Литургијом и осветио скит Светих жена мироносица при манастиру Светог Власија - Влаха код Драча, преноси Албанска православна црква.


Албанском Предстојатељу саслуживали су митрополит аполонски и фирски Никола и митрополит амантијски Натанаило, са свештенством  Драчког архијерејског намесништва. Дан је почео освећењем скита, полагањем светих моштију у престо, после чега је одслужена Божанска Литургија.

У извештају Цркве се примећује да последњих година архиепископ Анастасије настоји да многим црквама дâ јеванђељска имена, која су посебно недостајала за време отоманске окупације.

Духовно посвећене жене наставиће да посвећују ово место, претварајући га у извор духовног блистања. Сестра Ракела, предавач на Богословском  одсеку Универзитета ЛОГОС, служи овде заједно са другим монахињама.

Обраћајући се присутним верницима, Архиепископ је рекао:

„Благодаримо и славимо Бога на данашњем дару. Још једна црква је освештана у овој земљи која је претрпела толики безбожни ударац. У тешким годинама прогона Цркве светиње су претваране у штале, биоскопе, магацине и коришћене у несвете сврхе. Слава Господу, око 150 нових цркава је већ подигнуто, а 60-ак је обновљено. Сваки православни храм је место утехе, наде, братољубља и отворености према свету. Када служимо Божанску Литургију, сједињујемо се са свим људима на сва четири краја земље, где год да се она служи. Црква је место освећења и духовног препорода.

Благодаримо Богу на Његовим изобилним благословима. Нарочито се ова црква, црква скита Мироносица, која је ново језгро монаштва, уздиже на благословеном месту где ће духовно подвизавање добити свој најбољи и најтачнији облик.

Желимо сестри Ракели и њеним девојкама да се  још више посвећених девојака придруже њиховој заједници. То је место где можемо са још већом снагом наставити нашу литургију после Литургије. Ово је велика тајна православне духовности. Наша Литургија се не завршава када кажемо: „Молитвама светих Отаца наших…“, већ се протеже даље, имајући свакога од нас за свештеника: било да је то у нашем радном месту, у нашим породицама, где год нас Господ позове, да пренесемо Његову љубав и благослов тамо где су данас толико потребни. Зато нека наша срца буду испуњена благодарношћу према Богу.

Ове ствари нису саморазумљиве. Било је потребно много труда током ових година да би данашњи дан постао стварност. Зато заблагодаримо Господу што у нама ојачава веру, наду и љубав.“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com