Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије на позоришној представи у оквиру Убских вечери


По благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија, Храм Вазнесења Господњег у Убу био је домаћин позоришној представи „Човjек висине“, редитељке Јане Маричић, а у извођењу Небојше Миловановића и Бојана Жировића.


 Ова дуо драма, одиграна у оквиру традиционалних Убских вечери, састоји се од замишљеног дијалога Митрополита цетињског Митрофана Бана и сликара Уроша Предића по завршетку Великог рата, у оквиру ког се дотичу бројна друштвена питања, идеје утицајних друштвених субјеката, политичке прилике и уједињење јужнословенских земаља након највећег ратног сукоба у дотадашњој историји. Такође, овај комад обрађује тему Његошеве капеле, заветне светиње „Владике Рада“ од чијег се рушења прошле године навршило пола века, а кроз њу и вредности вере и традиције и вредности које нам се нуде. Митрофан Бан је идеју коју персонификује Његошева капела успео да одбрани пред налетом југословенских идеја свог времена, а које у дијалогу, уз дубоко разумевање „брани“ Урош Предић.

Уколико су идеје засноване на добрим темељима, треба их разумети. То није једноставно и велики људи, као што је био Митрофан Бан, страдају у малим срединама. Он је себе „ставио на крст“ и нешто што је било аманет и традиција успео је да задржи и пренесе. И томе може да нас научи уметност- рекао је драмски уметник Небојша Миловановић, родом Ваљевац, који тумачи улогу црногорског архијереја.

У порти убског храма посетиоце је поздравио архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић. Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије присуствовао је овом важном културном догађају за верни народ Тамнаве.


Извор: Епархија ваљевска