Type Here to Get Search Results !

Епископ Лукијан предводио сабрање у Сантову


У суботу, 29. јула 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан служио је свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Сантову. 


Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереји-ставрофори Војислав Галић и Илија Галић, протосинђел Варнава Кнежевић, протонамесник Зоран Живић, архиђакон Инокентије Лукин и ђакон Стефан Милисавић. За певницом су одговарали свештеници Зоран Остојић, Павле Каплан, Љубо Милисавић и ипођакон Сава Галкан. 

На крају свете Литургије, Преосвећени Владика је са свештенством служио парастос поводом 40 година од упокојења протонамесника Љубинка Галића, угледног сантовачког свештеника и песника. О његовом животу и семену које је посејао на њиви  Господњој, а које је родило многи род, говорио је протојереј Зоран Остојић. 

* * *

Прота Љубинко Галић је рођен у Сантову у мађарском делу Бачке о Јовањдану на дан крсне славе своје породице, 20. јануара 1922. године. 

Завршио је српску вероисповедну школу у родном месту, а гимназију у оближњој Баји. Похађао је Богословију Светог Арсенија у Сремским Карловцима и Новом Саду. После завршетка богословије вратио се у Мађарску. Једно време био је учитељ у Новом Сентивану близу Сегедина.

Након склапања брака са Агатом Жужић из Сантова, рукоположен је за свештеника у барањском селу Борјаду 1946. године од Епископа будимског Георгија Зубовића. Био је парох најпре у Борјаду а затим и у родном Сантову, где је остао до краја живота. Писао је поезију.

За време Ракошијеве комунистичке диктаруре у периоду 1949-1953 био је затворен као политички затвореник у Сегедину, Вацу и Татабањи.

После пуштања на слободу наставио је да служи Богу и своме народу. Супруга му је рано умрла (1968. године), тако је сам морао да васпитава петоро деце - три сина и две кћери. Занимљиво је да су сва тројица синова (Илија, Бранислав и Војислав) одабрала су свештенички позив.

Након тешке шећерне болести прота Љубинко Галић упокојио се 1983. године.


Извор: Епархија будимска