Type Here to Get Search Results !

Молитвени испраћај монаха Дамјана (Сајића), сабрата манастира Боговађа

Након четири деценије служења Господу у манастиру Боговађа, од чега две у монашком чину, Господу се у 90. години преставио отац Дамњан Сајић. 


На празник Светог свештеномученика Панкратија, Теодора и мученика гламочких и куленвахуфских, опело новопрестављеном слуги Божјем је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и више епархијских свештенослужитеља, те молитвено учешће сестринства Боговађе и верника. 

Отац Дамњан је рођен 1933. године у селу Гукош, недалеко од Љига. Хришћански пут довео га је раних осамдесетих година прошлог века у манастир Боговађу, са жељом да помогне сестринство и манастирску економију. Заволео је монашки живот и 2003. године блаженопочивши Епископ шабачко- ваљевски Лаврентије га је замонашио уочи празника Светог великомученика Георгија, небеског заштитника манастирског храма. Име Дамњан је добио по једном од Светих врача, беседио је надлежни парох јереј Зоран Миликић. Монах Дамњан се одликовао ревношћу у молитви, био је изузетно скроман и дивно је певао. 

 Отац Дамњан никада није зароптао на своје тешко стање. Питам га: „Оче Дамњане, да позовемо доктора?“ „Не, слава Богу!“ Само он зна како је било то што је трпео и брат Горан, који му је помагао да свој крст и болест издржи до краја. Када сам га јуче посетио у келији, рекао је да је добро да би се непосредно након моје посете преставио Господу- рекао је отац Зоран Миликић.

Монах Дамњан је сахрањен на монашком гробљу манастира Боговађа. Верни народ овог краја, као и сви који су се са њим сусретали, памтиће га по подвигу и мудрим поукама, које им је у разговору упућивао.


Извор: Епархија ваљевска