Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило: Богу приступати отворенoг срца


У храму Светог Архангела Михаила на Белависти свету архијерејску Литургију служио је Епископ буеносајрески и јужноцентрално-амерички владика Кирило, уз саслужење свештенства топаљско херцегновске парохије.


Црква се обновила и засијала је пуним сјајем, отвореног срца треба приступати Богу и ван цркве се треба понашати као на литургији, поручио је у бесједи епископ Кирило.

– Христос је дошао од оца, извршио домострој спасења, побједио смрт и вратио се оцу. Био је то побједни ход вјечног архијереја Христа. Васељена је сва створена као храм и Адам је уведен у васељену, као владика и као цар, али он није одговорио на тај позив, зато је било потребно да дође други, нови Адам, који ће извршити ту функцију царовања – навео је он.

Хришћански свијет је стално у литургији, сједели кући или долазили у цркву, прича Кирило.

– То не значи да не треба долазити у цркву, већ да треба да се понашамо и ван цркве, као да стојимо на литургији. Јер, вјечни архијереј Христ је извршио први ход и онда рекао својим апостолима: “идите и приведите ми све народе”. То је велики ход – казао је он.

Кирил је објаснио да се такав обред и извршава и током литургије, гдје епископ не излази, већ шаље свештенике.

– Наша  читава историја налази се у великом ходу цркве, односно те небеске литургије, како су о томе говорили Петар други Петровић Његош и владика Николај, као и Маским Исповједник у дјелу “Мистагодија”. Дакле, стално смо у светој литургији – поручио је владика Кирило.

Архијерески намјесник херцегновски Обрен Јовановић захвалио је владици на труду и љубави.

– Благодарни смо вам на труду, на Вашој велико љубави, на синоћњем предавању, које сте одржали у Његошевој кући, а које нас је надахнуло – казао је Јовановић.

Током службе за пјевницом је био хор Светог Саве при храму светог Архангела Михаила.


Извор: Rthn.co.me