Type Here to Get Search Results !

Vox populi, vox dei


Често кориштена Латинска изрека… У Црној Гори 30-ог августа 2020 године ова изрека добила је пуни смисао.


Данас као ехо из давнина дозива али изгледа да бјеше тај тридесети август толико давно да смо заборавили кога је то народ Црне Горе бирао,и који су то људи који су побједили…

Хоће ли наша нова Влада бити одраз те народне воље и побједе која је “родила” неке нове политичке снаге а старима дала смисао тридесетогодишње борбе?

Пита се народ,јесмо ли ми побједили или је наша побједа као и многе до данас “Пирова”?

Након битке код Аскула, и побједе против Рима, краљ Епира, Пир рекао је: “Још једна таква побједа и ми смо изгубљени”!

Треба ли подсјећати колико је велика била жртва НАРОДА који се борио тридесет и више година и колико је величанствена Литијска борба крунисана побједом одбране СВЕТИЊА и наде у коначну истину и правду… треба ли побројати сва злостављања, политичка убиства, прогоне и понижења, данас смо свједоци криминала у државним институцијама и препискама полицајаца који су радећи за кланове спроводили вољу пар интересних група против гласа слободног народа…

Мало би било папира да се испишу сва непочинства и зла која су се гомилала након Другог Рата до данас,а за која смо мислили да су побијеђена или бар започета побједа!

Гледамо вас!

Основни принцип у преговорима о новој Влади и полазна тачка као основа принципа договора мора бити побједа од 30-ог августа. Не може се и не смије договарати са онима због којих је НАРОД изашао у Литије, са онима који су својим гласом у Парламенту покушали да отму Светиње и осрамоте и онако њиховом политиком понижену Црну Гору!

Гледамо та лица која излазе из канцеларија новог мандатара и дају изјаве о “принципима” преговора на којима ће они инсистирати!? Неко ко је цензус добио политичким инжињерингом да прича о принципима… да они који су зарад шаке власти држали и подржавали побијеђени режим Мила Ђукановића сада условљавају НАРОД?

Свјестан геополитичке ситуације интересних зона па и оне у којој се ми налазимо,и утицаја “великих сила” које креирају “вољу народа” ипак молим,не пристајте на све,јер ће онда ГЛАС НАРОДА престати да буде ГЛАС БОГА! Треба држати основне принципе људског достојанства и чути жал не тако давне ПОБЈЕДЕ која је дала наду овом напаћеном народу.

Неко ће рећи “опет нам Црква прави Владу” и тиме покушати да уплаши актере нове Владе,али ово није мјешање у кадровска рјешења већ подсјетник на ону ИСТИНУ која је тог 30-ог августа побједила.

Црква је била и остала чувар те ИСТИНЕ и чувар гласа Божијег.

Црква је НАРОД и народ је ЦРКВА,заједница слободних људи!

Љубав и праштање су принцип али кроз истину и памћење!

Не заборавите да народ све гледа и расуђује,народ тражи да се њихов глас поштује у формирању нове Владе и да она буде пуни политички израз побједе од 30-ог августа 2020 године!


Протопрезвитер Миајло Бацковић


Извор: ИН4С

Рубрика