Type Here to Get Search Results !

Лисабон: Папа служио последњу мису са 1,5 милиона младих


Позивом „Не бојте се!“ папа Фрања је завршио централну проповед на завршној служби Светског дана младих. Према речима организатора и безбедносних снага, око 1,5 милиона младих учествовало је у богослужењу у недељу ујутру 6. августас 2023. у парку Тејо у Лисабону. Саслуживало је 700 бискупа и 10.000 свештеника.


Дословно, Папа је рекао у својој проповеди у лисабонском парку Тејо: „Ви млади људи који имате велике снове, али који сте често замагљени страхом да их неће остварити; ви који понекад мислите да не можете то остварити; ви млади људи који сте у искушењу у овим временима да се обесхрабрите, да мислите да сте неадекватни; ви млади који желите да промените свет и борите се за правду и мир; ви млади људи који вредно радите и имате машту, али осећате да то није доста; ви млади којима је потребна Црква и свет као што је земљи потребна киша, ви млади који сте садашњост и будућност; Исус вам каже: Не бој се!“

Претходно је замолио учеснике Светског дана младих да понесу кући радост лисабонских дана и да ту чине добро. "Вратићемо се блистави само ако волимо као Исус. Ако се вратимо кући себични, светлост коју узимамо одавде гаси се ", рекао је Папа. Фрања је подстицао младе да слушају Исуса. „Цела тајна је: Слушајте Исуса. Он нас учи путу љубави. Слушајте њега. То је све: све што треба да се ради у животу садржано је у тим речима.“

Папа је у својој проповеди, коју је одржао на шпанском, више пута одступио од припремљеног текста, али се у суштини држао шаблона. Већина младих који су учествовали провела је ноћ под ведрим небом на обали реке Тејо. Претходне вечери Папа је тамо предводио дуго бденије уз молитве и песме.

Светски дан младих - највећи светски црквени догађај - завршен је после скоро две недеље овом мисом. Папа је учествовао у великом догађају од четвртка.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at