Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Подсећање на подвиг мученика - буђење за вечни живот


Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион је 8. августа 2023. године, богослужио поводом преславе храма Свете Петке на Чукаричкој падини.


Звучни запис беседе


 Преосвећеном Епископу саслуживао је архимандрит Нектарије (Ђурић), главни секретар Светог Архијерејског Синода СПЦ са братством ове светиње на челу са протом Николом Трајковићем и другим свештенослужитељима АЕМ. 

Владика је у беседи по читању Јеванђеља поручио да је "Бог изнад и вечности". "Он је превечан, надвечан, Он је ван сваког појма, Он је изнад времена и простора" рекао је Владика указујући да сав живот треба да усмеримо ка вечноме, осмом дану. Говорећи о преподобној мученици Параскеви, "која се својим животом припремала да уђе онај починак, односно у осми дан", Владика је истакао да "треба да се сећамо свих оних који су успели да изађу из координата овога света", да се ослободе и греха и природе, па и онога што је добро али није само по себи довољно. "Човек да би вечно постојао мора у себи да нађе снаге да изађе из ових координата и времена и простора и сваке своје и психолошке и биолошке задатости" рекао је Владика и додао да су нам мученици велика утеха, јер нас "буде за вечни живот од наше уљуљканости".


Извор: Радио Слово љубве