Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Сви смо богати у Господу, јер имамо боголике дарове


Господ Христос је учитељ, Који учи животу вечном, учитељ у закону међу народом Божјим, рекао је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије у проповеди утемељеној на Светом јеванђељу Недеље 12. по Духовима на Светој Литургији, коју је служио у Храму Силаска Светог Духа на апостоле у Обреновцу, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића и више епархијских свештенослужитеља, као и појање Хора „Свети Јоаким и Ана“ под управом др Габријеле Вучај. Посебно свечани тон данашњем сабрању дало је рукоположење у чин свештеника ђакона Илије Јокића из Ваљева.

Јеванђељски одломак о младићу који од Господа Христа- благог и доброг учитеља тражи упутство о задобијању вечног живота (Мт 19, 16- 30), учи нас да је доброта особина која припада само Богу, а она наша је само одраз Његове доброте као што је и наша боголика природа одраз Његове природе, а наша љубав, усрђе и милосрђе одрази божанских особина које нам је Господ дао, поучио је Владика Исихије верни народ у саборном посавском храму. Те особине јесу узвишене и сви ми људи, који носимо боголику природу, јесмо богаташи, истакао је он. 

Господ Христос младића подсећа на познате старозаветне заповести, које се односе на наш живот и наше ближње- не убиј, не чини прељубу, не укради, поштуј оца и матер, љуби ближњег као себе самог… Младићу су оне изгледале недовољно, као што и нама изгледају, те било ко од нас који се озбиљније труди може да падне у искушење да тражи „виша“ и „савршенија“ знања и упутства, а у ствари закон Божји је савршен и он нам јесте пут у живот вечни, указао је ваљевски архијереј. Речима: „Ако хоћеш да будеш савршен, продај све што имаш и подај сиромасима па хајде за мном…“, Господ Христос одговара на питање младића о додатном чињењу за стицање Царства небеског.

Делом милосрђа ми се наизглед лишавамо земаљских добара, али само наизглед, јер тиме испуњавамо савршенство закона и наша добра постају добра на небу, добра која одликују Самог Бога. Ми се на тај начин сједињујемо са Господом… Сви смо богати у Господу, јер имамо боголике дарове. Колико год да смо спољним мерилима богати или сиромашни, здрави или болесни, испуњени или неиспуњени. Сви имамо тај огроман завет који смо добили. То нас, такође, упућује да своје ближње гледамо као богате и да им и материјално послужимо, али још више да им кроз добра дела дајемо доброту божанску, доброту благословену и, по својој мери и љубави, будемо извор воде живе и спасења- поучио је Владика Исихије. 

На данашњој Светој Архијерејској Литургији Епархија ваљевска је постала богатија за још једног свештенослужитеља у презвитерском чину. Ђакона при Храму Покрова Пресвете у Ваљеву Илију Јокића Владика Исихије је рукоположио у свештеника. Честитајући оцу Илији Јокићу, Владика Исихије је благословио да се као до сада труди и да му чин буде на здравље и спасење. Архипастирску грамату, којом се ова одлука обнародује, прочитао је ђакон Александар Панић. 

Како је завршни дан Госпојинског поста, бројни верници су приступили Светој тајни причешћа. Сабрање је завршено трпезом љубави, коју је братство Светотројичног храма приредило у парохијском дому.


Извор: Епархија ваљевска