Type Here to Get Search Results !

Украјинска православна црква прослава годишњицу устоличења митрополита Онуфрија


Канонска Украјинска православна црква прославила је ове недеље годишњицу устоличења свог предстојатеља, Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија.

Ове године се навршава 9 година од његове првојераршке службе. Прослава је почела у среду свеноћним бденијем у храму Светог Агапита у Кијевопечерској лаври. Његовом Блаженство се придружило мноштво архијереја и свештених лица.

Божаска Литургија служена је 17. августа 2023. у истом храму. За време Малог входа митрополит Онуфрије је уздигао пет архијереја  у звање архиепископа и митрополита.

После Литургије узнесене су молитве за мир у Украјини и за оне који страдају. Потом су прочитани поздрави Његовом Блаженство од Његовог Блаженства патријарха антиохијског Јована и Његовог Блаженства митрополита пољског Саве.

Протојереј Александар Рентел, канцелар Православне цркве у Америци прочитао је поздраве Његовог Блаженства митрополита вашингтонског и све Америке и Канаде Тихона и уручио митрополиту Онуфрију икону светог Германа Аљаског. Митрополит Тихон је написао:

Одавно уверавам Ваше Блаженство у своје братске молитве за Вашу првојераршку службу. Верници Православне цркве у Америци су, у молитвама и делима, пригрлили Украјинску православну цркву и сав украјински народ. Данас, у знак нашег братства и јединства у Христу, дарујем Вам ову икону нашег љубљеног светитеља Германа. На исти начин као што је био непогрешиви бранилац и светла звезда даница за Православну цркву у Америци, нека постане верни и непоколебиви заступник и молитвени путоказ за Ваше Блаженство, за Вашу Кијевску столицу и сву Украјину, за Украјинску православну цркву, и за украјински народ.

Честитке су упутили и Његова Светост патријарх Српске православне цркве Порфирије и Његово Високопреосвештенство Митрополит охридски Стефан из Македонске православне цркве-Охридске архиепископије.

Митрополит Онуфрије је од срца захвалио свима који га молитвено подржавају. Он је истакао да сва искушења која наилазе на путу верника у Христа Спаситеља имају за циљ да ослабе или чак униште нашу љубав према Богу и према ближњем. Он је нагласио да су најгоре клевете и лажи. Али највећа награда од Бога биће ономе ко то може достојанствено поднети. Спаситељ, који није имао греха, био је окривљен за сва недела која су тада постојала, и за све је био крив, али је Господ све ово поднео са захвалношћу, као човек. И победио је зло, победио смрт и уништио пакао као Бог.

И наставку је благочестиви народ честитао  своме вољеном архипастиру и узео благослов.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com