Type Here to Get Search Results !

Ходочасници из Србије у молитвеној посети Светој Земљи

Поклоничка група „Витлејемска Богомајка” из Србије, предвођена духовником протојерејем Александром Стојиљковићем из Житорађе, ових дана походи Свету Земљу. Међу ходочасницима је и часни ђакон Дамјан Љујић из Епархије бачке.

Ходочасници су у среду 16. августа 2023 године имали част да буду на пријему код Његове светости патријарха јерусалимског г. Теофила Трећег, а у знак захвалности су свјатјејшем патријарху даривали икону Светог Прокопија, рад иконописца Марије Ђинђић из Топлице. Икона је освећена на моштима Светог Прокопија у Прокупљу.

Патријарх је произнео поучну беседу и дао благослов поклоницима и свима у Србији.

Група је по пријему у Патријаршији посетила Храм Светог архангела Михаила, у месту где се он јавио цару Давиду са речима да одабере једно од три страдања. Манастирски храм је задужбина Светог краља Милутина, а у његово време светиња је бројала неколико стотина српских монаха.

Након тога ходочасници су посетили Јерусалим – гроб Господњи, Голготу, Плочу помазања, место страдања Господа Исуса Христа и напослетку руски манастир Светог Александра Невског у Јерусалиму.

Наредног дана, у четвртак 17. августа, са благословом патријарха српског Порфирија, епископа нишког Арсенија и патријарха јерусалимског Теофила, протојереј Алескандар саслуживао је на светој литургији у Храму Рођења Господа Исуса Христа у Витлејему.

Светом литургијом је началствовао јереј Георгије Џакалас, надлежни свештеник, уз саслуживање свештеника из Молдавије, Естоније, Чешке и Русије. Сви ходочасници су се причестили светим тајнама.


Извор: Радио Глас