Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Пресвета Богородица је наша нада


На празник Успења Пресвете Богородице, храмовну славу цркве у Пецкој, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије уприличио је прву посету овој вароши и предводио литургијско сабрање, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника подгорског протонамесника Велимира Крстића и више свештенослужитеља

Успење Пресвете Богородице празник је живота и велике радости. Нигде се не помиње смрт Богомајке, већ успење, уснуће и престављење, јер је Пресвета Богородица на најблаженији начин окончала свој пресвети земаљски живот, објаснио је Владика Исихије смисао данашњег празника, и у називу донекле наговештен, којег Црква пореди са Пасхом Господњом, Васкрсењем, захваљујући којем је људском роду дарован вечни живот. 

Успење Пресвете Богородице је најславније успење које може људском бићу да се деси. Тело Пресвете Богородице није остало на земљи, већ је вазнето на небо. Знамо да је читав њен живот био чудо над чудима, да се она у име читавог људског рода трудила и изразила спремност да се Господ оваплоти. На благовест од архангела рекла је:“Ево слушкиње Божје, нека ми буде по вољи Господњој!“ Тако и ми у Цркви приносимо себе и трудимо се да своју вољу усагласимо и, колико је могуће, поистоветимо са вољом Божјом, а воља Божја није више сакривена. Објављена је у Старом завету, у закону Божјем, а од јављања Господа и Његовог доласка, воља Божја је испред нас у Његовој личности и учењу о спасењу- указао је Владика Исихије на важан тренутак у животу Мајке Божје, у коме је изражена њена послушност Богу, те дат образац живљења свима нама у сагласју са вољом Божјом. 

У литургијској проповеди ваљевски архијереј подсетио је да је Пресвета Богородица била сведок учења свог Сина, Његовог страдања на крсту и Васкрсења. Архангел Гаврило, који јој је благовестио да ће родити сина Божјег, благовестио је и њену кончину. Према предању, навео је Владика Исихије, она је молила архангела да не види нечисте силе, непријатеље нашег спасења.  Будући смирена, Пресвета Богородица није истицала да је управо она својом послушношћу те силе победила. Не можемо побројати све њене врлине. Слушајући јеванђеље о Марти и Марији (Лк 10, 38- 42), можемо да уочимо паралелу између слободног избора њене имењакиње да седи крај ногу Господа Христа и слуша Његове речи, са избором Пресвете Дјеве да учествује у домостроју спасења. Тај избор им се не може одузети. Њена смрт је прелазак у живот вечни, јер сам Господ силази у слави и узноси њену душу, а потом и тело у Царство Божје, објаснио је Владика Исихије.

Сви се молимо Пресветој Богородици за њено заступништво. Као што смо крштењем усиновљени у Цркви кроз Господа Исуса Христа Богу Оцу, тако кроз Њега у Цркви постајемо и синови Мајке Божје. Зато њу славимо као своју заступницу и молитвеницу. Она је наша нада и у њу се прву уздамо после Бога. Пресвета Богородица је Мајка Цркве, мајка сваког од нас и свако треба да је упозна кроз молитве и богослужења – закључио је Владика Исихије. Честитајући празник Подгорцима, Владика Исихије је позвао све да узносе молитве Господу и Мајци Божјој, јер то је нарочито важно данас, када је свет преплављен утицајем безбожничких сила и њихових следбеника. 

Мноштво верника је приступило Светој тајни причешћа. Овогодишња свечаност у Пецкој имала је чак петнаест домаћина из вароши, околних села (Царине, Гуњаци, Коњиц), али и Ваљева и Хртковаца, који су са надлежним парохом, протојерејем- ставрофором Будимиром Стевановићем, припремили славску трпезу за госте, међу којима је био и председник Општине Осечина Никола Томић са сарадницима.


Извор: Епархија ваљевска