Type Here to Get Search Results !

Кефалонија прославила свог небеског покровитеља Светог Герасима великом литијом


Православним верницима Кефалоније  16. августа 2023. придружили  су се верници из целе Грчке и шире на прослави светог заштитника острва.


Свети Герасим Кефалонијски, јеромонах и пустињак из 16. века, познат је као велики чудотворац који штити вернике острва. Његове нетљене мошти почивају у манастиру светог Герасима у Омали, која је ове недеље била центар славља.

Верници су хрлили у манастир током великог вечерњег у  уторкак увече. Богослужили су епископ аморски Никифор, митрополит никејски Алексије, епископ еврипујски Хризостом, епархијски архијереј митрополит кефалонијски Димитрије и мноштво свештенства, преноси Еклисиа Онлајн.

Сутрадан су исти архијереји служили јутрењу и Свету Литургију. Хиљаде православних хришћана придружило се прослави и током целог дана долазило у манастир да се поклони моштима кефалонијског ходатаја.

Митрополит Алексије Никејски је говорио о многим врлинама које су красиле светог Герасима и како он треба да буде пример свима нама.

После Свете Литургије обављена је традиционална литија са моштима светог Герасима, који је пронет преко низа верника који су лежали на земљи, тражећи чудесну помоћ светитеља.

Хиљаде верника наставило је да долази целе ноћи да се поклоне светитељу.

* * *  

Свети Герасим је рођен 1509. године у малом селу Трикали Коринтској на Пелопонезу и потомак је породице Нотарас, познате византијске породице за време владавине Константина Палеолога. Родитељи, Димитрије и Кале, одгајали су га у побожности и овде је проучавао свете књиге. У младости је посетио Цариград. Током ове посете био је тронут жаљењем због броја страдалих хришћана и донео одлуку да свој живот посвети монаштву. Имајући то у виду, отишао је право на Свету Гору и остао око пет година. Затим се преселио у Свету земљу и остао у Јерусалиму дванаест година. Посетио је и гору Синај, Египат и Крит, где је две године остао у пећини. Одатле је отишао на Закинтос, где је такође остао у пећини око пет година, а са око 50 година завршио је у пећини на Кефалонији.

У Кефалонији је обновио једну стару цркву и око ње подигао манастир, који и данас стоји на месту званом Омала.

Био је унапред упознат о дану своје смрти и завршио је ток свог живота 15. августа 1570/79. Црква му помен обележава 16. августа да би све почасти Пресветој Богородици поводом Успења биле  указане петнаестог августа. Његов помен се обележава  и  20. октобра као дана преноса његових моштију.

Његове чесне мошти остале су потпуне и нетљене у манастиру. Оние одишу небеским миомирисом и чине многа чуда и служе за освећење и поштовање верних. Постао покровитељ острва Кефалоније и заштитник свих његових становника и моћни је заступник пред Богом.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com