Type Here to Get Search Results !

Војска чува хришћанско подручје у Пакистану - САД изражавају забринутост због напада на хришћане

Паравојне снаге чувају хришћанску заједницу у источном Пакистану где је муслиманска мафија разарала и палила цркве и многе куће након што су два становника заједнице оптужена за скврнављење Курана, саопштила је полиција.


Напад се догодио у среду у Јанвали, у индустријској четврти Фаисалабада, и трајао је више од 10 сати без интервенције полиције, рекли су становници и старешине  заједнице. Полиција је негирала оптужбе, рекавши да су снаге безбедности интервенисале на време.

Руља је тражила да им се предају двојица оптужених, који су побегли из својих домова. Становници су рекли да су хиљаде муслимана предвођени локалним муслиманским старешинама током нереда држали гвоздене шипке, штапове, ножеве и бодеже.

Покрајинска влада је у саопштењу навела да су паравојне снаге распоређене да помогну полицији у контроли ситуације. Војска је блокирала хришћанску област, затворила све улазне и излазне тачке бодљикавом жицом, пренео је Ројтерс.

Верује се да је  више од 100 људи учествовало у нередима и да су ухапшени, наводи се у саопштењу покрајинске владе и додаје да је наложена истрага о инциденту.

Јасир Бати, 31-годишњи пакистански хришћанин, испричао је како је успео да побегне, пошто је поред његове куће запаљена једна од цркава: „Поломили су прозоре, врата и извадили климе, софе, столице и други намештај, бацили их испред цркве и спалили. Такође су спалили и оскврнавили Библију“, рекао је он одговарајући на питања француске агенције.

Убијен је и бивши гувернер покрајине и министар задужен за мањине након што је оптужен за богохуљење.

Сједињене Државе су изразиле "дубоку забринутост због напада на цркве и домове", рекао је у среду заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com