Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор Гојко Перовић: Погром, а не “Олуја”


Протопрезвитер-ставрофор Гојко Перовић: Погром, а не “Олуја”


– Лично мислим да има неколико разлога да ни један Србин не превали преко уста име злочиначке акције “Олуја” онда када оправдано говори и када обавезно чини спомен постадалим и прогнаним Србима из Крајине. Прије свега тај назив су смислили и установили они који су осмислили и спровели сами тај злочин. То је име креирано у неком од тих војних штабова који су истовремено креирали и прогон Срба из Хрватске, рекао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић за портал Бањалука.нет, говорећи о сјећању на све жртве и протјеране у погрому Срба из Крајине августа 1995. године.

– Користећи то и такво име овог подухвата ми му дајемо легитимитет, и преостаје нам само да додамо оно “војно-редарствена акција”, онако како то изговарају људи који овај погром славе као успјех – казао је он.

Поред свега тога, додаје отац Гојко Перовић, овај назив има несто мимикријско и еуфемистичко у себи.

Оставља утисак да се десила елементарна непогода, а не злочин људи који за то треба да одговарају.

– “Олуја” у себи носи и једну монструозну симболику која указује на ефикасност акције која је из Републике Хрватске, а са њихових вјековних огњишта протјерала толике стотине хиљада Срба, грађана те државе. Зато сматрам непримјереним да ми као припадници народа који је пострадао у том злочину користимо то име. Имамо толико адекватнијих израза као што су “погром”, “прогон” и зна се још какве се ријечи користе када на једном великом простору нестане цио један народ који је живио ту вијековима – закључио је о. протојереј-ставрофор Гојко Перовић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика