Type Here to Get Search Results !

Најава: XXII Дјечији сабор Црне Горе ”Ћирилицом пишем – Православљем дишем”


Највећа дјечија манифестација Митрополије црногорско-приморске „Православни дјечији сабор Црне Горе“, одржаће се у суботу, 2. септембра 2023. године, у Цетињском манастиру. Након двије године паузе и прошлогодишњег сабрања у Бару, Дјечији сабор се враћа на Цетиње, гдје се по традицији и одржава. Дјечији сабор ће се ове године одржати по двадесет и други пут. Сабору ће присуствовати дјеца из свих крајева Црне Горе, а учешће је најавило више од 2000 дјеце.

ХХII Дјечији сабор организује се под слоганом „ЋИРИЛИЦОМ ПИШЕМ – ПРАВОСЛАВЉЕМ ДИШЕМ“, посвећен јубилеју 1160 година од почетка равноапостолне мисије Свете браће Кирила и Методија и у знаку важности очувања ћириличног писма.

Овогодишњи Дјечији сабор као и претходних година почеће Светом архијерејском литургијом, коју ће служити Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије. Предвиђено је да служба Божија почне у 8 часова, а на литургијском сабрању одговараће хор Свете мати Ангелине из Никшића под диригентском палицом професорке Ане Бојић.

Након Свете литургије и доручка за дјецу услиједиће свечано отварање Сабора, које ће благословити Митрополит Јоаникије. Након Митрополитовог поздравног слова услиједиће додјела признања за вјероучитеља године. Подгоричке школе вјеронауке ће затим извести игроказ ”Црква у 13 слика”, након чега ће се публици, игром и пјесмом, представити гости Сабора, дјеца из Струге (Сјеверна Македонија). Услиједиће пројекције филмова о историји писма и језика од почетка мисије Кирила и Методија до реформе писма и настанка азбуке коју данас користимо. У питању су три кратка филма, за која су заслужне вјеронауке из Ђеновића, Бијеле, Котора, Прчња, Старог Града Будве, при цркви Свете Петке, такође из Будве, као и вјеронаука из Бечића. Програм ће бити завршен наступом Дјечијег хора ”Јединство” из Котора.

Након свечаног отварања, услиједиће читав низ радионица, тамичења и активности у којима ће учествовати сва присутна дјеца, наравно свако према својим интересовањима. За оне са наглашеном умјетничком цртом биће уприличене ликовна, пјесничка, рецитаторска, музичка, као и фото и дизајнерска радионица. За оне које интересују страни језици, биће уприличене преводилачке радионице, а за оне који желе да сазнају више о литургијском животу наше Цркве, ту је радионица за израду просфора, гдје ће дјеца моћи својим рукама да умијесе литургијски хљеб и чују много корисних и занимљивих ствари. Спортска надметања подразумијевају такмичење дјеце у фудбалу и кошарци за двије узрасне категорије, такмичење у стоном тенису и шаху, као и дјеци омиљене „игре без граница“. Поред тога дјеца ће моћи да узму учешћа у радионици народних игара и пјесама, радионици хитне помоћи, вјештина преживљавања у природи и на мору, као и радионица самоодбране

Посебан садржај за дјецу и све госте Сабора током цијелог дана биће и изложба „Ћирилична галаксија” – смјештена на пет пунктова испред Цетињског манастира. Посјетиоци изложбе ће моћи да виде поставку која је реализована веома креативно уз помоћ доста реквизита. Циљ аутора је да се прикажу народи који данас чувају наслеђе Свете браће Кирила и Методија и као званично користе ћирилично писмо. За одржавање ове изложбе заслужне су школе вјеронауке из Горњих Бандића, Колашина, Тивта, Бара и Херцег Новог. Све ове активности одржаваће се симултано до 15 часова, а након завршетка радионица и ручка за све учеснике, отпочеће смотра дјечијих хорова. По завршетку концерта, на бини ће отпочети квиз знања из вјеронауке у ком ће се такмичити најдаровитији и највреднији ђаци, уз громогласну подршку својих другара.

На самом крају манифестације, након квиза знања, биће уручене награде и признања за побједнике у свим категоријама. Такође, овом приликом организатори ће се захвалити посебним благодарницама свима који су помогли одржавање ове благословене манифестације.

Из Катихетског одбора Митрополије црногорско-приморске позивају сву дјецу добре воље да се укључе и дођу на XXII Дјечији сабоr, да узму учешће и упознају се са радом школа вјеронауке и да се придруже православној вјерској настави у свом мјесту.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика