Type Here to Get Search Results !

Петроград биће домаћин изложбе посвећене 45-годишњици упокојења митрополита Никодима (Ротовског)


Дана, 4. септембра 2023. године, у капели-ризници Саборног храма Васкрсења Христовог („Спаситељ на Крви“) у Петрограду, отвара се изложба „Човек Цркве“, посвећена 45-годишњици упокојење блаженопочившег митрополита Никодима (Ротова). Организатор изложбе је Петроградска духовна академија.


Изложба ће представити живот и службу изузетног православног јерарха 20. века, који је оставио светао траг у историји Руске православне цркве. Митрополит Никодим је сачувао лењинградске богословске школе, бранио црквени живот на нивоу могућем за оно време, одгајао читаву генерацију достојних пастира и богослова, и извео деловање Цркве на међународни ниво.

Зашто се Руска црква данас сећа ове личности са таквом захвалношћу и поштовањем? Зашто су га многи клирици, и живи и они који су већ умрли, који су сарађивали са митрополитом Никодимом, поштовали ни мање ни више него као „човека Цркве“? Упознавање са изложбом помоћи ће гледаоцу да одговори на ова питања.

На изложби су представљене фотографије, документи и други споменици везани за владику Никодима и његово доба. Посебно место заузимају личне ствари митрополита Никодима, међу којима су и ретке награде помесних православних Цркава. На изложби ће бити приказан филм посвећен овом изванредном архијереју.

Посебан део изложбе упознаје гледаоце са јединственим споменицима из збирке Црквено-археолошког музеја и ризннице Петроградске духовне академије, као што су и иконе, одежде, богослужбени предмети и други споменици.

Изложба ће трајати до 1. октобра 2023. године.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru