Type Here to Get Search Results !

Белорусија слави Минску икону Богородице и 850. годишњицу престављења св. Ефросиније Полоцке


Белоруска православна црква имала је у суботу 6. августа двоструку прославу: Минске иконе Пресвете Богородице и 850. годишњице престављења свете Ефросиније Полоцке — најомиљеније светитељке Белорусије.


* * *

Пре почетка богослужења окупљени архијереји, свештенство и верни народ пожелели су добродошлицу учесницима Свебелоруске литије, који су за 9 дана препешачили 155 миља, прошавши кроз четири епархије и 18 цркава. Заједно са поклоницима, честице моштију светог Георгија Победоносца стигле су у Минск, где ће остати до 31. августа, преноси Белоруска православна црква.

Преподобна Ефросинија је била кнегиња из 12. века која је изабрала анђелски живот монаштва, заволевши молитву од детињства. Основала је Спасо-Преображенски манастир у Селцу, а њеним залагањем је 1161. године подигнута саборна црква која је опстала до данас. Она се мирно упокојила у Господу док је била на поклоништву у Светој земљи 1173. године.

Белоруска црква обележава њену годишњицу током целе године, а Свети синод је у јуну издао посланицу у част њене годишњице.  

Божанском Литургијом у суботу, одслужену пред зидинама Саборног храма Светог Духа, началствовао је Његово Високопреосвештенство митрополит ташкентско-узбекистански Викентије уз саслужење Његовог Високопреосвештенства митрополита минског Венијамина и још 12 архијереја Белоруске цркве и мноштва свештенства.

На крају службе  митрополит Венијамин Мински честитао је присутнима славље и одржао проповед. Вернике је поздравио и Викентије Узбекистански.

* * *

Минска икона Богородице, коју је по предању насликао свети јеванђелист Лука, једна је од најпоштованијих светиња Белорусије. Сама Богородица је благословила икону и обећала да ће преко своје иконе увек бити са народом.

Једна оригинална икона чувала се у Цариграду. Њену копију је свети Владимир Крститељ донео у Кијев и поставио у древну Десетину цркву. Када је кримски кан Менли I Гиреј заузео Кијев 1482. године, један од освајача је узео икону, отргнуо јој златну ризу и саму икону бацио у Дњепар.

Међутим, икона је преживела и касније се појавила у Минску, где је 13. августа 1500. године запажена по „изузетном сјају“. Постављена је у цркву Рођења Пресвете Богородице, где је остала 116 година.

Нажалост, икону су однели католици унијати 1616. године, али када је Минск 1793. године постао део Руског царства, враћена је православнима.

Када су атеисти дошли на власт 1917. године, икони је поново одузета драгоцена риза. Верници су прикупили више него довољно новца да је откупе, али су власти узеле новац и задржале ризу. Икона је дата обновитељима у цркви св. Петра и Павла коју су заузели. Када је катедрала дигнута у ваздух 1936. године, икона је пренета у локални музеј.

Када су нацисти 1941. године дошли у град, једна побожна жена, Варвара Слабко, успела је да их убеди да јој дају икону коју је поклонила цркви свете Катарине. Након ослобођења Белорусије од Немаца црква је затворена, а икона је пренета у Саборну цркву Светог Духа, где је и остала.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com