Type Here to Get Search Results !

Празник у Подворју СПЦ у Москви


Свету архијерејску Литургију на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, 11. септембра 2023. године, у храму Светих апостола Петра и Павла у Подворју СПЦ у Москви, служио је Преосвећени Епископ моравички г. Антоније.


Преосвећеном владици су саслуживали: архимандрит Александар (Котов), протојереј Дмитриј Калашников, јереј Олег Вишински, јереј Анатолиј Саливончик и ђакон Павел Габов.

На богослужењу је одговарао хор Петропавловског храма под руководством диригентице Људмиле Черкасове.

Након отпуста, обављен је традиционални молебан пред иконом Светог Пророка, Претече и Крститеља Господњег Јована са честицом моштију и обручем (круном). Икона се налази у храму Светих апостола, на месту где се, у годинама комунистичке власти, чувала чудотворна икона Светог Јована Крститеља, која је, након затварања оближњег Ивановског манастира, била пребачена у храм Подворја СПЦ (будући да се Петропавловски храм никада није затварао, под његове сводове су биле пренесене многи светиње из оближњих московских храмова). Икона је враћена 19. јануара 2002. године сестринству обновљеног манастира, где се и данас налази. По узору на оригиналну икону, израђен је обруч (круна), који верници стављају на главу, узносећи молитве Господу пред чудотоврним образом Светог Јована Крститеља.

На овај дан, Руска православна црква се моли за све оне који срадају од болести зависности алкохолизма и наркоманије. Обележавање "Дана трезвености" је установљено још 1913. године, да би 2014. године било обновљено.


Извор: Подворје СПЦ у Москви