Type Here to Get Search Results !

Преподобни Пајсије - покровитељ Грчке аустралијске архиепископије


Према прогласу архиепископа аустралијског Макарија, велики подвижник и чудотворац 20. века Преподобни Пајсије Атонски сада је покровитељ Грчке православне аустралијске архиепископије.


Архиепископ је ово изјавио приликом отварања 12. црквено-народногсабора Архиепископије, који се тренутно одржава у Сиднеју, преноси Ромфеа.

Присећајући се посете светог Пајсија Аустралији 1977. године, он је истакао да је дошао са игуманом Василијем из Ивирона и да је познато да је свети Пајсије током свог боравка у Аустралији чудесно излечио некога човека од рака.

Архиепископ је потом наложио да се тропар светом Пајсију пева на свакој Литургији у сваком храму Архиепископије почев од среде, 27. септембра, последњег дана Сабора, када ће бити служена архијерејска Литургија у храму Васкрсење Христово у сиднејском предграђу Когарах.

„Данас проглашавам светог Пајсија Светогорца за покровитеља, чувара и заштитника Аустралије и наше Архиепископије... Аполитикион светитеља ће се вековима певати овде на петом континенту“, рекао је архиепископ Макарије.

У новембру 2017. Свети синод Грчке Цркве прогласио је светог Пајсија за заштитника војних јединица за везе, пошто је и сам у том својству служио у грчкој војсци током Другог светског рата. Наредног јуна Свети синод Кипарске цркве признао му је исто покровитељство за кипарску војску.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com