Type Here to Get Search Results !

Монашење и Литургија у Брскуту

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос Свету службу Божију у манастиру Рођења Пресвете Богородице у Брскуту.


Саслуживало му је свештенствои свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске.

Пред почетак Литургије Владика је замонашио искушеницу ове свете обитељи Раду којој је дао монашко име Злата, по Светој великомученици Злати Мегленској.

Митрополит Јоаникје је на почетку литургијске бесједе подсјетио да  Црква данас прославља Сабор светих српских просветиреља и учитеља.

“Увијек се ова Света служба овог Светог сабора везује за недјељни дан и неки дан прије или послије Усјековања главе Светог Јована, као што су и службе посвећене за седам васељенских сабора. Од првог па до седмог сваки сабор има свој дан у богослужбеном календару. И увијек се везују за недјељни дан. Па као што су службе васељенских сабора устројене тако, тако је и Служба Сабора Светих српских просветитеља и учитеља, јер имамо тај доживљај, то познање да је Сабор свети српских просветитеља и учитеља сабор који не престаје и који је заправо продужетак Светих васељенских сабора на један специфичан начин”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да се тај сабор не може одржати у овом времену, али да је то сабор надвремени.

“То је сабор у коме су заједно и Свети Сава и Свети Василије, па све до Патријарха Павла који се већ помиње и поштује у народу као свети српски патријарх. А наравно, у том сабору су још многи архијереји који су проповиједали ријеч Божју. Ту је први Свети Сава и по времену, а и по свему што му припада, јер има тај највећи ауторитет од тада па до дана данашњега”, рекао је Владика Јоаникије.

Казао је да се ми трудимо да нашу вјеру уградимо у културу и у сав наш живот.

“Света православна вјера ствара културу, она рађа духовност, она рађа честитост, она рађа право и истинско заједништво. Она је саборна, света вјера, као што је наша Црква једна, света, саборна и апостолска. То је свијест о значају и слави свете вјере православне.То је црквена вјера, саборна вјера, вјера која потврђује заједништво и овога и онога свијета”, објаснио је Митрополит Јоаникије.

Говорећи о манастирској цркви Рођења Пресвете Богородице и њеној обнови, Владика је подсјетио на улогу светопочившег Митрополта Амфилохија у том подухвату.

“Од кад је блаженопочивши Митрополит Амфилохије, такође један од великих просветитеља наших дана, заједно са Патријархом Павлом, блгословио да се овдје оснује монашка обитељ, да ова црква пропоје, ево, хвала Богу, она поје у славу Божију”, рекао је он.

Рекао је да је нова монахиња примила име по Светој Злати Мегленској да се подсјетимо како смо кроз нашу историју свједочили нашу свету вјеру.

“Врло често и проливањем своје крви, као што је Света Злата Мегленска посвједочила љубав и вјеру у Христа својом мученичком дјевичанском крвљу. И зато је Господ удостојио да стоји пред престолом Божјим заједно са осталим мученицима и мученицама у лику светих и да нас заступа пред престолом Божјим. И да силази у овај свијет, да доноси благодат и да помаже, поспјешује и укрепљује све оне који иду путем Божјим”, рекао је Владика.

Новој монахињи Злати је пожелио срећан монашки постриг.

“Ово данас је као темељ, јер првине монашкога подвига које се запечаћују монашким постригом су само добар темељ на којем послије треба градити дом нашега спасења. А тај дом се не гради од камена и креча него од светих врлина – од вјере, наде и љубави. Нека би дао Господ да наша сестра Злата иде путем Божјим и да засија врлинама и монашким животом, као што ова свијећа сија у њеним рукама”, поручио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска