Type Here to Get Search Results !

Првојерарх Руске заграничне цркве: Предлог закона број 8371 усмерен је против већине верујућих грађана Украјине


Предлог закона број 8371, који је усвојила Врховна рада Украјине у првом читању, којим се предвиђа забрана службе Украјинске православне цркве на територији Украјине, „сведочи о недостатку верских слобода у земљи познатој по својој побожности и уперен је против већине њених верујућих грађана“, истакао је Првојерарх Руске заграничне цркве, митрополит источноамерички и њујоршки Николај у писму Његовом Блаженству митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију, изражавајући му братску љубав, подршку и саучествовање.


Стојећи пред Корено-Курском иконом Пресвете Богородице „Знаменаја“, пред моштима светитеља и чудотворца Јована (Максимовича) и другим светињама, усрдно се молимо у ове дане туге за окрепљење Вас, сабраће архипастира, свештенопастира, монаха и верних  чеда Украјинске православне цркве“, наводи се у писму које је објавио сајт Руске заграничне цркве.

„Молимо се и за уразумљење гонитеља који су изгубили трезвеност“, нагласио је митрополит Николај. Он је истакао да тренутна ситуација Украјинске православне цркве подсећа на догађаје од пре сто година, када су неки у православном свету, окрећући се од легитимне Јерархије гоњене Цркве, подржавали, заједно са атеистима, тзв. „живоцерковнике“.

„Молимо се, надамо се и верујемо да ће сећање на новомученике и исповеднике двадесетог века тајнути у душу сваког од нас, православних, помажући нам у овим тешким временима да следимо пример вере и верности прогоњених и да не завршимо на страни прогонитеља“, пише Првојерарх Руске заграничне цркве.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru