Type Here to Get Search Results !

Годишњица упокојења првог епископа шумадијског Валеријана


У среду 23. октобра 2023. године, на дан Светих мученика Евлампија и Евамплије, навршава се 47 година, од упокојења блажене успомене првог Епископа шумадијског Г. Валеријана.


Звучни запис беседе


Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Господин Јован служио је заупокојену Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу уз саслужење више свештеника и ђакона.

После Заамвоне молитве одслужен је парастос Епископу Валеријану.

Из животописа блаженопочившег Епископа Валеријана (у свету Василија Стефановића) издвајамо да се родио у Великој Лешници у Подрињу у скромној трговачкој породици од оца Милорада и мајке Катарине 15/28. јуна 1908. године. Основну школу завршио је у свом родном месту, шест разреда гимназије у Шапцу 1925, Богословију "Свети Сава" у Сремским Карловцима 1931, а Богословски факултет у Београду 1935. године. Као студент теологије био је стипендиста Епископа банатског др Георгија (Летића). За време свога школовања био је одличан ученик и студент. За суплента Друге мушке гимназије у Београду постављен је 26. децембра 1936. Професорски испит положио је у фебруару 1939. и у том својству остао је све до избора за епископа.


Извор: Епархија шумадијска