Type Here to Get Search Results !

Шумарице: Сећање на Свете новомученике крагујевачке


У Епархији шумадијској обележен је спомен на Свете новомученике крагујевачке пострадале од немачке окупационе војске у Другом светском рату 21. октобра 1941. године. Немачки војници су стрељање више хиљада недужних Крагујевчана извршили у знак одмазде, по наредби сто Срба за једног немачког војника. Овај незапамћени злочин остао је у историји записан као једно од највећих страдања које је наш народ претрпео у Другом светском рату.


Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован началствовао је светом Литургијом у храму Светих новомученика крагујевачких у Шумарицама уз саслужење свештенства намесништава крагујевачког и лепеничког: протојереја-ставрофора Зорана Крстића, Рајка Стефановића, Милића Марковића, Драгана Брашанца и Синише Марковића, протојереја Синише Раденковића и Срећка Зечевића, јереја Дејана Марковића и Милоша Ђурића, ђакона Ивана Гашића, Небојше Јаковљевића и Александра Ђорђевића.

Након свете Литургије владика Јован је литију до места где су стрељани недужни ђаци и тамо са свештенством служио молебан коме су присуствовали, поред великог броја грађана Крагујевца, и највиши државни званичници, премијерка Ана Брнабић, чланови дипломатског кора, културни и јавни послeници и ученици основних и средњих школа. Уследила је традиционална комеморативна церемонија Велики школски час поводом 82 године од масовног стрељања ђака и грађана у Крагујевцу. Том приликом изведена је поема Шум шумарице Дарка Цвијетића.


Извор: Епархија шумадијска