Type Here to Get Search Results !

Епископ пакрачко-славонски Јован на конференцији у Риму


Његово Преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован од 9. до 11. октобра ове године у Риму присуствује међународној научној конференцији под називом ,,Нови документи из периода понтификата папе римског Пија XII (1939-1958) и њихов значај у контексту хришћанско-јеврејских односа: дијалог историчара и теолога''.


Посебна пажња у оквиру ове међународне научне конференције посвећена је дјеловању папе римског Пија XII у вријеме Другог свјетског рата.

У марту 2020. године папа римски Франциско дао је сагласност да се јавности предоче милиони докумената који се односе на понтификат папе римског Пија XII (1939-1958). 

Биће потребне деценије истраживања да би се утврдио пун значај ове архиве процјењене на најмање 16 милиона страница, али до неких важних открића се већ дошло и нова сазнања треба да буду представљена широј јавности. 

Стога је основни циљ ове међународне научне конференције, у чијем раду учествују водећи свјетски стручњаци, да покуша да пружи допринос расвјетљавању најконтроверзнијих сегмената понтификата папе римског Пија XII, а посебно оних који се односе на раздобље Другог свјетског рата.

Међународну научну конференцију, која представља до сада најзначајнији скуп посвећен истраживањима контроверзног историјског дјеловања папе римског Пија XII, поред осталих организују Апостолски архив, Меморијални центар ,,Јад Вашем'', Меморијални музеј Холокауста са сједиштем у Вашингтону, Понтификални Грегоријански универзитет са сједиштем у Риму и друге релевантне установе.


Извор: Саборни храм у Пакрацу