Type Here to Get Search Results !

Торжествено сабрање у задужбини Светог Владике Николаја


Епископ Петар: Не бојте се да идете за Христом и носите свој крст!

Након Симпосиона у част Светог Владике Николаја, одржаног у Вишем јавном тужилаштву у Ваљеву, Лелићки Златоуст сабрао је верни народ у Недељу 20. по Духовима крај свог кивота у манастиру Лелић, којег је подигао са родитељима Драгомиром и Екатерином. Светом Литургијом је началствовао Преосвећени Епископ топлички Г. Петар, викар Патријарха српског Г. Порфирија, уз саслуживање Преосвећених Епископа новобрдског Г. Илариона и ваљевског Г. Исихија, као и више свештенослужитеља. Богослужење је улепшао Хор свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића. Део молитвене свечаности био је и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић

Наш Бог је љубав и ми Га идентификујемо кроз међусобни однос љубави трију личности- Оца, Сина и Духа Светог, поучио је у литургијској проповеди Епископ топлички Г. Петар о савршеној свези љубави на којој почива Света Тројица. Ми, створени и пропадљиви људи, склони смо да поставимо питање колико Бог воли нас, будући да нам се некад учини да је Он далеко. У Господу Христу Господ нас воли пуноћом Свог бића. Мером љубави којом воли Сина, Бог Отац воли и нас, зато што се Син поистоветио са нама, објаснио је Епископ Петар.

Син Божји је постао један од нас, страдао ради нас, раширио Своје руке на крсту, сишао у дубине ада да би сваког човека пригрлио и сада је Он неодвојиви део нас. Бог Отац,  када љуби Свог Сина, не може том вечном и неограниченом љубављу да не воли нас, јер смо једно са Сином Његовим- рекао је Владика Петар, поткрепивши ове речи јеванђељем о Тајној вечери на којој Син благодари Оцу што је дао да свако ко је у заједници са Њим задобије живот вечни. Тајна вечера на којој су апостоли заједничарили са Спаситељем одиграва се вековима и овде и сада. Исти тај Христос, истакао је проповедник, је овде са нама и исте речи нам поручује- да нас љуби пуноћом Свог бића, да је за нас страдао и да жели да нам да вечни живот, дајући нам Своје тело и крв у Светој тајни причешћа. Стога, поучио је топлички архијереј, треба да одбацимо помисао да је Бог далеко и да се сетимо да је Он ту међу нама и једно са нама.

Можемо Га (Бога) видети у погледу ближњег, у додиру брата и сестре поред нас, у Светим тајнама… Ту је као наш пријатељ, не као неки „високи Бог правде“, него као брат, пријатељ, спаситељ, Онај Који нас најбоље познаје и воли и који нас увек подржава, те Чија је намера да спасе човека непоколебљива- објаснио је Владика Петар свеприсутност Господњу у нашем животу. 

Указавши на страх од смрти, из којег у човековом уму произлазе сви други страхови, Владика Петар је подсетио да је Господ победио смрт. О томе говори и данашње јеванђеље (Лк 7, 1- 16) о васкрсењу сина удовице из Наина, када Господ унесрећеној мајци упућује речи:“Не бој се и не плачи“, а потом подиже њеног преминулог сина, поручујући свима нама да се не бојимо, већ радујемо.

Не плашите се да волите једни друге колико год да је љубав некад страшна. Јесте страшна, јер подразумева жртву, одрицање… Не бојте се да волите! Не бојте се да идете за Христом, да носите крст свој, јер победа је Његова! Свако Божје чудо није ништа друго, до једна брана, која задржава реку, огромну количину воде, а та вода јесте вечност. Та вода јесте божанска енергија. То је Царство Божје! Оно је ту, међу нама, али у пуној сили и снази ми га очекујемо- једна је од поука, које је сабранима у задужбини Светог Владике Николаја упутио Епископ топлички Г. Петар. Овде имамо сведока васкрсења- Светог Владику Николаја и његове свете мошти да хранимо своју веру у васкрсење и да са њим разговарамо.

Има ли данас у Цркви живљег мисионара и проповедника од Владике Николаја? Нема! До дана данашњег он је тај који је присутан у сваком дому и свагда проповеда јеванђеље и истину о васкрсењу међу свима нама- закључио је Владика Петар, благословивши све верне да молитвама Светог Владике Николаја и свих светих Божја милост буде на њима.

На крају Свете Литургије, благодарје Господу и Светом Владици Николају на данашњем сабрању, у коме је прослављено његово име, упутио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије. Такође, ваљевски архијереј је заблагодарио свима који су се потрудили да организују Симпосион у част Светог Владике Николаја и свима који су га походили и учествовали у разговору.

Име Владике Николаја јесте громогласно одавде певано. Надамо се благодати Божјој да на том путу наставимо, јер он је наш Златоуст и они који га поштују и молитвено му се обраћају треба да се труде да своја уста облагодате и речима прослављају оног који нам је дао најдивније речи о Господу и Његовој Цркви- рекао је Владика Исихије, пожелевши својој духовној деци да наставе да прослављају Светог Владике Николаја и наставе његово дело.

На крају сабрања, гостољубиво  лелићко братство, на челу са игуманом Георгијем, приредило је трпезу љубави за све окупљене у част Владике Николаја, ктитора светиње и украса Српске Цркве у свим временима.

Извор: Епархија ваљевска