Type Here to Get Search Results !

Аустријска министарка културе Раб: Никада раније толики број хришћана није био прогањан широм света


Поводом тзв. „Red Wednesday“ политичарка против глобалног прогона хришћана: Шокантно је да су милиони хришћана тренутно угњетавани и прогањани због вере. – Многобројна богослужења, тихи маршеви и акције против прогона хришћана широм Аустрије. – Парламент у Бечу је такође осветљен црвеном бојом.


Министарка образовања Сузана Раб скренула је пажњу на лоше стање хришћана широм света: „Застрашујуће је што су милиони хришћана који тренутно живе у око 50 земаља широм света, било у Северној Кореји, на Блиском истоку или у Африци, угњетавани и прогањани искључиво због своје вере“, нагласила је министарка у емисији у среду поводом тзв. Red Wednesday („Црвене среде“) (15. новембра), када хуманитарна организација „Aid to Churches in Need“ (Помоћ Црквама у невољи) скреће пажњу  на глобални прогон хришћана. Широм Аустрије, више од 130 цркава, црквених фондација, манастира и споменика биће и ове године поново осветљено црвеном бојом, међу њима и Парламент у Бечу, Карлскирхе и катедрала светог Стефана.

Број прогоњених хришћана се сваке године повећава, рекла је министарка позивајући се на „Светски индекс прогона 2023“ хуманитарне организације „Отворена врата“ (Open Doors). Према овом индексу, више од 360 милиона хришћана суочава се са „високим до екстремним нивоима“ прогона и дискриминације. „Њихова ситуација се стално погоршавала последњих година“, рекла је министарка Раб. Највише прогона хришћана изразито је забележено у Северној Кореји, Сомалији, Јемену, Еритреји, Либији, Нигерији, Пакистану, Ирану, Авганистану и Судану. „Важно ми је да скренем пажњу на ову страшну судбину“, нагласила је министарка.


Парламент осветљен црвеном бојом


Аустријски Парламент се и ове године придружио кампањи „Црвена среда“, па је од понедељка увече био окупан црвеним светлом. Пре обасјавања црвеном бојом, испред зграде Парламента окупили су се представници свих странака заједно са председником Националног савета Волфгангом Соботком) и националним директором организације „Помоћ Цркви у невољи“ Хербертом Рехбергером.

„Као председник Националног савета Аустрије желео бих да осветљавањем Парламента пружим пример и допринесем подизању свести у борби против прогона хришћана“, рекао је Соботка. „Апсолутно је неприхватљиво да људи због своје вере постану жртве насиља и угњетавања“.


Многобројне акције


Многобројним акцијама широм Аустрије данашња „Црвена среда“ скреће пажњу на судбину прогоњених хришћана широм света. „Платформа хришћанске демократије“позива вас на флеш моб на бечком Штефансплацу. Своје учешће је најавио и бечки помоћни бискуп Франц Шарл. Кампања од 17 часова има за циљ да скрене пажњу на судбину Јермена у Горњем Карабаху, пошто још једна хришћанска мањина губи своју домовину протеривањем, саопштила је платформа.

У Карловој цркви (Карлскирхе)у Бечу помоћни бискуп Шарл, заједно са пастором родом  из Нигерије, из Ласеје, сада у Шенфилду (Бечка надбискупија), Икеном Окафором, служиће службу за прогоњене хришћане у среду (15. новембра у 18 часова). Парохијско удружење Форау (Штајерска) такође у 18 часова започиње тихи марш, који предводи дијезезални бискуп из Граца Вилхелм Краутвашл, након чега следи богослужење.


Иницијатива је потекла из Бразила


„Црква у невољи“ организује догађаје „Црвене среде“ широм света како би подигла свест о овом питању. Многе цркве ће бити окупане црвеним светлом и у њима ће се одржавати службе, молитве и екуменски састанци, чак и у Аустралији у катедрали светог Патрика у Мелбурну. У Немачкој су ангажоване катедрале у Пасауу и Регензбурги, као и катедрала у Фрајбургу, катедрала у Дрездену и катедрала у Падерборну; у Словачкој дворци Нитра и Братислава. У Француској су, између осталих, и катедрале у Шартру, Ремсу и Версају осветљене црвеном бојом.

Иницијатива „Црвена среда“ води своје порекло из Бразила. Тамошња канцеларија „Помоћ Цркви у невољи” осветлила је 2015. године црвеном бојом познату статуу „Cristo Redentor” (Христа Искупитеља) у Рио де Жанеиру у знак протеста против прогона хришћана у Ираку. Следеће године уследила је италијанска канцеларија са осветљавањем фонтане ди Треви у Риму. Од тада су многе друге земље следиле њихов пример, а иницијативу је подржало неколико хришћанских верописповести у многим другим регионима. Сваке године „Помоћ Цркви у невољи“ помаже финансијски преко 5.000 пројеката у око 130 земаља, као и потлаченим хришћанима или немају потребна средства да живе као хришћани.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at