Type Here to Get Search Results !

Украјинска пропагандна група обмањује америчку публику, јер тврди да нема прогона


Украјински савет цркава и верских организација упутио је прошле недеље делегацију у Америку на пропагандну турнеју. Осим што је говорила о последицама рата, делегација је отворено лагала о чињеницама о прогону Украјинске православне цркве.


Групу су чинили расколници, унијати, Јевреји, муслимани и секташи, али канонској УПЦ, највећој вероисповести у Украјини, није било дозвољено да пошаље свог представника.

Међу говорницима на панел дискусији на Америчким институтом за мир био је „митрополит“ Евстратије Зорја, некада верни слуга рашчињеног и анатемисаног „патријарха“ Филарета Денисенка, а сада представник „Православне цркве Украјине“, чије је служба , преко онлајна, усредсређена на осуду вере његових сународника Украјинаца у Украјинској православној цркви.

Зорја је говорио о Украјинском савету Цркава и верских организација као о слици „мирног саживота људи који имају различите вере, различите националне идентитете, али дубоку и плодну међусобну сарадњу“.

„Ми заиста уживамо у слободи вероисповедања и уверења. Ми заиста штитимо та права“, тврди расколник, не спомињући да људи из његове организације рутински насилно нападају свештенике, матушке, монахе и мирјане док им скврнаве и отимају цркве.

Зорја је такође обнамнуо америчку публику у вези са нацртом закона који има за циљ забрану Украјинске православне цркве. Он је напоменуо да предлог закона не именује ниједну конкретну верску организацију, али има за циљ да забрани било коју групу којој је на челу Рус. Тако, према његовим речима, чињеница да је канонска УПЦ против предлога закона, то већ доказује да они себе и даље сматрају делом Московске патријаршије. Међутим, решио је да не помиње да украјинска држава, упркос чињеници да је УПЦ прогласила своју независност пре више од годину дана, и даље сматра УПЦ-у делом Московске патријаршије. Ово наводно оправдава отворени прогон једине канонске православне Цркве у Украјини.

Иста пропаганда је поновљена и сутрадан на састанку са америчким новинарима, представницима истраживачких институција и сенатором Черчем Граслијем (Ајова).

Зорија је дао и интервју Гласу Америке у којем је Такера Карлсона и Боба Амстердама, адвокате који пружају про боно одбрану Украјинске православне цркве, назвао пропагандистима зато што су говорили о чињеницама о прогону у Украјини данас.

Он је такође тврдио да канонска УПЦ „није сматрала потребним да пошаље личност која одговара нивоу делегације да учествује у овом догађају“. Међутим, протојереј Николај Данилевич, заменик начелника Одељења за спољне црквене односе УПЦ, објашњава да је то још једна лаж, да је Украјински савет Цркава игнорисао покушаје УПЦ да укључи делегата.

Одељење УПЦ за спољне црквене везе дало је одговор на пропаганду делегата Украјинског савета Цркава.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com