Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије на слави болничког храма у Ваљеву


Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање на празник Светих лекара Козме и Дамјана у храму који носи њихово име у кругу болнице, уз саслуживање архијерејског намесника првог и вршиоца дужности намесника другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослижитеља, као и појање певнице предвођене протонамесником Бранком Чолићем. У оквиру прославе заштитника лекарске професије приређена је и свечана академија у Едукативном центру и свечана коктел трпеза.


Прослава небеских заштитника оних који се брину о здрављу људи прилика је да се  укаже на дар исцељења, којег је Господ дао Својим ученицима- да полажу руке на болесне и да они потом оздрављају. У мноштву дарова Духа Светог, са којима сви живимо до Другог Христовог доласка, тај дар као зрно бисера је можда за све нас најважнији, део је празничне проповеди протонамесника Дарка Ђурђевића. 

Исцељење од болести, патње и туге, све оно што добијамо молитвом Духу Светом и посредништвом наших светитеља на небу јесте припрема и најава Царства Божјег. И то нам говори данашње јеванђеље:“И ходећи проповедајте, и казујте да се приближило Царство небеско“ (Мт 10, 7- 8), јер у њему нема болести, нема туге, него вечна радост у заједници са Богом. Зато је дар исцељења, лечења људи на земљи, на неки начин пројава тог Царства. Нико ни у једној професији овде на земљи није тако блиско повезан са недостацима наше природе као лекари и сви који лече људе-  упутио је отац Дарко Ђурђевић хвалу здравственим радницима, чије је прегалаштво сваком човеку видљиво када се сусретне са болешћу својом или свог ближњег.

У болести се открива наша пала природа. Открива се тако јасно, болно, чак и сурово. Данашњи празник Светих лекара Козме и Дамјана говори да је Господ дао лек и за ту болест. Лек, који надилази све друге лекове- лек бесмртности, а то је Свето причешће. То је лек којим лечимо не само своје тело и душу, већ целокупну нашу природу и обнављамо је и постављамо тамо где она заслужује да буде. Зато, сваки лекар и онај који помаже људима (свештеник, психотерапеут) потребно је да све људе упућује у цркву, на Свету Литургију. Да их упућујемо на Свету Литургију, једини лек који доноси спасење и избављење- истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић. Пример те праксе јесу Свети Козма и Дамјан, који су спојили своје лекарске вештине и своје дарове и благодат добијене од Бога.

 Веома је узвишено када је човек који се бави људским телом уједно и хришћанин и у свом позиву успева да споји лечење душе и тела, тиме показујући да смо ми људи целовите личности и да нам је потребно спасење и избављење, а оно је једино и на прави начин пројављено у Цркви. То можемо да чинимо хришћанском љубављу којом су се служили Свети Козма и Дамјан и многи посленици на Њиви Господњој. Једино ако имамо љубави према другима и љубав према Богу, моћи ћемо тај дар да поделимо и колико је у нашој мери да се сви упутимо ка Цркви, ка Господу, Који нас на вратима уласка у храм чека и призива да, лечећи своје тело, излечимо себе у целини, јер једино је код Њега лек бесмртности- закључио је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Након Свете Литургије, Владика Исихије преломио је славски колач са овогодишњим домаћинима славе, представницима служби радиологије, трансфузилогије, патологије, микробиологије и лабораторије. Колач су за наредну годину преузеле службе хитне помоћи и ургентног центра. 

Као и ранијих година, прослављање Светих лекара и бесребреника Козме и Дамјана употпуњено је свечаном академијом у Едукативном центру Здравственог центра Ваљево. Честитајући славу, Владика Исихије је похвалио рад запослених у болници и Дому здравља, који човекољубиво обављају свој посао и помажу свима. Слава Светих Врача је пригодна у овој установи, јер они су узор свима. Осим што су били стручњаци, имали су дар молитве и љубави према ближњем, а то је оно највредније, рекао је ваљевски архипастир, благосиљајући лекаре и медицинско особље, али и све људе који се лече у овој установи да благослов Божји увек буде на њима. Ваљевска боленица је одувек била синоним за хуманост, пожртвовање и несебичност, што се нарочито видело у време Великог рата, када је цео град био претворен у болницу, навео је у свом обраћању директор Здравственог центра др Владимир Пантелић. Од следеће године, установу очекује комплетна реконструкија, највећа до сада, и Ваљево ће добити најмодернију здравствену установу у земљи, поделио је радост др Пантелић, благодарећи Министарству здравља и свим људима добре воље на подршци у реализацији овог пројекта. Свештенослужитељ при болничком храму јереј Драган Станојевић представио је нови, јубиларни 10. по реду број часописа „Бесребреник“, својеврстан мост између медицинске струке и духовности, а који за тему има исцељење и садржи обиље стручних ауторских текстова. У програму академије наступиле су и ученице Медицинске школе „Др Миша Пантић“.

Поред запослених у Здравственом центру, прослави Светих Врача, присуствовали су и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима, директори јавних установа и бројни гости.


Извор: Епархија ваљевска