Type Here to Get Search Results !

Хиљаде лица против закона о геј браку на централном атинском тргу


Хиљаде православних хришћана изашло је јуче на митинг против планова грчке владе да легализује геј бракове и усвајање деце од стране геј парова. Митинг, који је организовао Центар за патристичке студије у Марусију, у Грчкој, одржан је на тргу Синтагма у центру Атине.


Како се наводи у саопштењу објављеном за митинг, народ на тај начин изражава своје противљење „содомизацији грчког друштва“ и истиче жељу „да се спречи усвајање деце сирочади, која би представљала илузију плодова неприродне и јалове заједнице“, преноси Ромфеа. Даље, истичу да не желе да постану „саучесници у овом злочину над недужном децом“.

На скупу је говорио архимандрит Атанасије (Анастасиу), ранији игуман манастира Велики Метеори, који је позвао на отпор законском предлогу, позивајући се на божански закон и заштиту православне вере, породице и грчког друштва.

Игуман Атанасије је жустро изјавио:

Пред нама је олуја верског и националног разводњавања. Политички систем и Антихристов естаблишмент, који нама влада, покушава отворено и бесрамно да ишчупа наше корене, нашу историју, нашу православну веру, наше јелинско-православне предање. Покушава да окаља сваку лепоту, храброст и бодрост која постоји у нашој Богом благословеној земљи; да помути оно што и даље зрачи, да убија оно што и даље живи и васкрсава духовно, а шта може понудити подршку, наду и напредак. Суочени смо са олујом атеизма, антитеизма, антропотеизма, обожења науке, исквареног праваштва, подложности, ксеноманије, менталитета раје, грекулус менталитета, необузданог хедонизма, луксуза, свих врста обожавања тела и углавном противприродног разврата,  гнусног греха хомосексуализма. Сврха је, наравно, видљива и унапред одређена: потпуно потчињавање наше отаџбине и нашег народа плановима глобализације, Новог светског поретка и Новог доба.

Насупрот жалосном курсу владе, о. Атанасије је прогласио праву наду Грчке:

„Имамо Цркву Свету и Православну, кивот спасења нашег, нашу добру, мудру и милу Мајку, која нас препорађа светим Крштењем и Миропомазањем и учлањује у Своје небеско Тело, негује нас, васпитава, умирује, теши нас, освећује нас, узводи нас на Небо и, најзад, даје нам учешће у нествореном, прослављеном и вечном Царству нашег Тројичног Бога! Отаџбина наша, дакле, троструко је благословена и од Бога одређена да буде со земљи!“

Прочитана је и беседа митрополита гуменичког Димитрија:

„Свом душом вас хвалим за вашу будну ревност (критични елемент идентитета наше расе, наше културе и наше храбре историје)“, рекао је он учесницима митинга. Своје обраћање је закључено речима:

„Наш народ — са свим антителима своје црквене мужевности — не жигоше људе подлих страсти и психосоматских падова. Он се саосећајно моли за њих, тугује због њиховог погубног избора губитка, саосећа са њима далеко часније (него писци закона) и много људскије (него законодавци). Међутим, овај народ не толерише да га воде и завлаче, нити пристаје на међународне изборе друштвеног апсурда који (индиректно или директно, свеједно) циљају на здраву традиционалну породицу оца и мајке, природно и физиолошко детињство, као и мушки друштвени морални отпор, генотип и фенотип нашег историјског континуитета. Нека нас Бог наших светитеља и хероја ослободи ове пошасти која је постала неподношљива бол за већину нашег народа.“

И Свети синод Грчке православне цркве и проширени Архијерејски сабор дали су осуђујуће изјаве. Државни органи су изразили намеру да наставе са својим плановима, упркос гласу Цркве.

И Свештена општинаСвете Горе, и двоструки Сабор Свештене општине са 20 игумана изјаснили су се против оваквог законског предлога. Раније овог месеца 140 грчких православних удружења такође се ујединило у свом противљењу законском  предлогу у питању.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com