Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије: Чини оно што ти је срцу драго, али прво види какво ти је срце


Патријарх Порфирије у „Студентском дому Карабурма“: Чини оно што ти је срцу драго, али прво види какво ти је срце


На позив управе Студентског центра Београд, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је одржао 5. марта 2024. године предавање пред неколико стотина академаца коју су, жељни речи љубави и очинске поуке, до последњег места испунили малу салу Студентског дома Карабурма и са великом пажњом пратили излагање свог Првојерарха. 

Студенти, који најлепше младалачке дане проводе у једној од најзначајнијих студентских установа у нашој земљи, дочекали су, иако далеко од својих домова и породица, српског Патријарха на домаћински, традиционалан начин, у прелепој српској народној ношњи уз погачу и со. На љубав и труд студената Првојерарх наше Свете Цркве одговорио је поучним предавањем о вери – поуком љубави и заједничком трпезом у студентској мензи.

Том приликом, Његова Светост Патријарх је изразио велику радост што је у могућности да вече проведе са драгим студентима и истакао да ће у нашој Светој Цркви, али и у њему лично, студенти увек имати потребну подршку за сва важна и честита настојања.

– Идентитет нашег народа јесте православна вера и Православна Црква – истакао је патријарх Порфирије, а затим појаснио да је наш народ кроз историју упркос сви искушењима увек остајао оно што јесте. – Довољно је сетити се петовековног ропства под Турцима, без државе, без политичких трибуна и вођа. Ми не само да смо преживели, него смо и у таквим околностима били креативни, стварали дивне културне и духовне споменике који су данас вредности које препознају и многи други. Погледајмо православни храм у Ријеци, Сентандреји, Ђеру, Јегри… То су бисери духовности и културе, а сви су ти храмови сазидани пре него што је сазидана Саборна црква у Београду – појаснио је патријарх Порфирије и посебно истакао: – Јеванђеље Христово ствара један етос, један менталитет, једну природу нашег постојања. То је начин постојања по угледу на самог Христа. Није питање да ли човек верује, него је питање у шта верује. Када живи Христос у мени тада смрт не постоји!

Светејши Патријарх је студентима посебно указао и на опасности савременог доба: – Када говоримо о такозваном неолибералном систему, пост-истини, она крије своје принципе под плаштом права и људских слобода, а заправо не подразумева се други, него пирамида на чијем врху сам ја. Исправно је само оно што ја хоћу, а с обзиром да је човек релативно биће, па је и то што хоћемо релативно и непостојано, све остало је у сталним транзицијама и променама. Суштина је да је ту слобода манифестована као у неком супермаркету, па наравно да се ствара конфузија са вредностима, са принципима и да на крају конфузан постаје сваки појединац, заправо тада заједнице и нема.

На концу значајног и за студенте душекорисног предавања, патријарх Порфирије је закључио: – Обући се у Христа значи видети шта пише у Јеванђељу, значи стећи спознају да су јеванђељски принципи у складу са нашом природом, да је то заправо оно што ми треба да будемо, а да разне манифестације наше слободе јесу израз непостојаности, несигурности, фрустрације и страсти.

– Чини оно што ти је срцу драго, али прво види какво ти је срце, закључио је Његова Светост.


Извор: Инфо-служба СПЦ