Type Here to Get Search Results !

Одржана сједница Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске


Овогодишња прва редовна сједница Епархијског савјета (ЕС) и Епархијског управног одбора (ЕУО)Митрополије црногорско-приморске, одржана је у Месопусну недјељу, 10. марта 2024. године у Улцињу. Сабрање је молитвено започело Светом архијерејском Литургијом у цркви Светог Николе у Улцињу, коју је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са свештенством и вјерним народом града Улциња.


Након Литургије и трпезе љубави коју је уприличала Управа храма и Коло српских сестара ”Света благовјерна Косара-Теодора”, отпочела је сједница у парохијској сали поред цркве Светог Николе. Захваливши се најприје домаћинима на љубави и узорном гостопримству, Митрополит Јоаникије је поздравио све присутне чланове ЕС и ЕУО.

По усвајању дневног реда, Митрополит Јоаникије упознао је чланове ова два црквеносамоуправна тијела са својим архипастирским дјелатностима у претходној години. Навео је бројне значајне догађаје у протеклој години који су организовани у Митрополији, међу којима се издваја долазак деснице Светитеља Спиридона Тримитунтског Чудотворца поводом јубилеја, десетогодишњице од освећења Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Тим поводом Митрополију су посјетили Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, Митрополит крфски г. Нектарије и више архијереја СПЦ.

Митрополит је посебно истакао велику радост што је Православна гимназија ”Свети Сава” у Подгорици почела са радом у школској 2023/2024. години. Настава се тренутно одвија у просторијама код цркве Светог Ђорђа под Горицом, док су радови на изградњи зграде гимназије, као и цркве Светог Саве у току.

Епархијски савјет је усвојио Завршни рачун ЕУО-а Митрополије за 2023. годину, Предлог буџета ЕУО-а Митрополије црногорско-приморске за 2024. годину, као и извјештаје о раду Богословије Светог Петра Цетињског, Катихетског одбора, Правног савјета, Економског савјета, Катастарске службе, ИИУ «Светигора», Радија «Светигора», Добротворног фонда «Човјекољубље» Поклоничко-туристичке агенције «Одигитрија», Централног магацина и Грађевинско-архитектонског савјета Митрополије.


Из Митрополије црногорско-приморске