Type Here to Get Search Results !

Архиепископ албански Патријарху александријском: Против сваке једностране радње, потребан нам је Свеправославни сабор


Грчки лист Ромфеа је 17. марта објавио два писма која је Његово Блаженство архиепископ албански Анастасије упутио у одговор на писма патријарха александријског Теодора у вези са деловањем Афричког егзархата Руске православне цркве на канонској територији Александријске патријаршије.


Прво писмо је од пре више од годину дана, 7. фебруара 2023. године, али је друго писмо ново, од 14. марта ове године.

Као и у претходним обраћањима, Албански првојерарх покушава да заузме посреднички став, нудећи подршку и критику ако треба. На пример, архиепископ Анастасије се доследно успротивио мешању Цариграда у украјинска црквена питања, што је кулминирало стварањем и давањем „аутокефалности“ расколничкој „Православној цркви Украјине“, али је такође обавестио Његову Светост патријарха московског Кирила да не подржава одлуку руског Синода  о прекиду општења са Цариградом.

Тако у свом писму патријарху Теодору од фебруара 2023  Његово Блаженство јасно каже:

„Упад Московске патријаршије у Африку очигледно је неприхватљива антиканонска радња, која је нарушила јединство и мисионарску делатност Православне цркве. Ово што Ви детаљно описујете, потврђује да се унутар Православља одвија јасан раскол.“

Но истовремено он пише патријарху Теодору:

„Наше дугогодишње црквено искуство и богословски ангажман потврђују да тактика реципрочности, ма колико оправданом изгледала, не решава проблеме; уместо тога, продужење сукоба погоршава ране.“

Оно што је потребно јесте терапијски третман помирења и разрешења проблема, верује архиепископ  Анастасије.

И као што је то чинио више пута од 2018. године, он поново позива на сазивање Свеправославног сабрања  које би се бавило питањима у Украјини и Африци.

Његово писмо из марта ове године понавља то исто:

„Очигледно се не слажемо са демонстрацијама моћи Московске патријаршије, посебно у осетљивој зони мисије у Африци. Јасно је да такве методе сматрамо неприхватљивим и за осуду.“

И:

„Исто тако, не слажемо се са усвајањем сличног менталитета и метода реаговања — са свргавањима архијереја и стварањем климе напетости међу православним Црквама у медијима.“

Александријски синод је 16. фебруара ове године донео одлуку о рашчињењу Његовог Преосвештенства епископа зарајског Константина, другог афричког егзарху Руске Цркве. Овај Синод (Сабор) је још раније, у новембру 2022. године, био донео одлуку да се разреши и први егзарх, митрополит клински Леонид, поред двојице руских свештеника већ у фебруару 2022. године.

Али такве једностране радње не нуде ништа црквеном јединству, сматра Архиепископ:

„Проблеми који су настали последњих година, због прекида евхаристијског општења између православних патријаршија, не могу се решавати једностраним одлукама и саопштењима.“ И поново апелује на сазивање Свеправославног синода (сабора).

Архиепископ Анастасије се такође лично обратио прогоњеним архијерејима Украјинске православне цркве, уверавајући их у своју молитвену подршку.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com