Type Here to Get Search Results !

Свечано прослављен 86. рођендана митрополита варшавског Саве


У понедељак, 15. априла 2024. године ујутру, у капели светог Архангела Михаила одслужена је доксологија поводом 86. рођендана митрополита варшавског и све Пољске др Саве. Доксологију је служио архиепископ Вроцлава и Шчећина, а митрополит Сава је узносио молитве у олтару.


На доксологији је  изражена благодарност Господу Богу на Митрополитовом многолетствију и узнете молитве за здравље, снагу и благослов у наредним годинама како би и надаље обављао високу архипастирску службу Предстојатеља Пољске православне цркве.

У свом обраћању Архиепископ Вроцлава и Шчећина  је изразио добре жеље у име свих присутних и оних који нису могли присуствовати надахњујући се из јеванђељског зачала о исцељењу десеторице губавих. Он је похвалио непоколебиву посвећеност митрополита Саве Цркви, рекавши да је био светило вере, чија су искуства често служила као извор надахнућа и заштите.

Одајући признање Митрополитовом неуморном служењу и пожртвованој посвећености Цркви, Архиепископ је истакао његову кључну улогу у предвођењу и надахњивању будућих нараштаја свештенослужитеља. Изразио му је дубоку захвалност у име православне заједнице у Пољској, препознавши митрополита Саву као непоколебивог вођу чија је посвећеност благостојању Цркве била одлучна.

Митрополит Сава је у својем, говору изразио благодарност Богу на дару долгоденствија и садржајним сусретима које је у животу имао. Подсетио је на кључне моменте, као што су сарадња са његовим предшественицима на челу ове Цркве и надахнутом путешествију ка самосталности Православне цркве у Пољској, кад је Предстојатељ Цркве био митрополит Дионисије.

Поводом обележавања 100. годишњице самосталности Цркве, ордени Свете Марије Магдалине уручени су свештенослужитељима и запосленима у Митрополитској канцеларији и Варшавској православној митрополији, којима су препознати њихова свакодневна посвећеност и допринос мисији Цркве.

* * *

Редакција информативно-катихетског портала „Ризница“ придружује се молитвама за долгоденствије митрополита варшавског Саве, који је својевремено докторирао из богословља на Богословском факултету у Београду, претходно се замонашивши у Србији и узевши име по највећем српском светитељу и учитељу Сави. На многаја и благаја љета!