Type Here to Get Search Results !

Подворје СПЦ у Москви: Четрдесетодневни парастос епископу моравичком Антонију (Пантелићу)

Дана, 19. априла 2024. године навршило се 40 дана од упокојења епископа моравичког Антонија, викара патријарха српског и настојатеља подворја Српске Православне Цркве у Москви. 


У молитвеном присуству Митрополита филипољског Нифонта, Литургију пређеосвећених дарова у Петропавловском храму у порти Јауза служио је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Стефан, који је, по благослову Његове Светости Патријарха српског Порфирија, допутовао у Москву поводом четрдесетодневног помена епископу Антонију. 

Епископу Стефану су саслуживали: протојереј Николај Балашов, саветник Патријарха московског и све Русије; Архимандрит Серафим (Шемјатовски), представник Православне Цркве Чешке и Словачке под Московским патријаршијским престолом; протојереј Милан Пантелић, брат блаженопочившег епископа Антонија, духовник Шабачке епархије Српске Православне Цркве; протојереј Данил Андрејук, представник Православне Цркве у Америци; свештенство Српског Подворја и гостујуће свештенство.

Пред почетак парастоса на гробу епископа Антонија, Митрополит Нифон је истакао: „Данас се ми, представници помесних Православних Цркава, молимо са Вама за нашег љубљеног брата, Епископа Антонија. Познавали смо га као човека који је живео за вечност, угледајући се на велике оце Цркве. Владика Антоније је знао да је сведочење Свете Тројице живот пуне љубави и да смо позвани да живимо у духовној сарадњи са Богом и у братској заједници једни са другима. Епископ Антоније се старао о стаду које му је Господ дао. Он им је био отац, брат и пријатељ.”


Извор: Подворје СПЦ у Москви