Type Here to Get Search Results !

Епископ Андреј свештенослужио у Мелсу


У суботу, 20. априла 2024. године, прослава Светог Владике Николаја Жичког и Охридско- битољског у Мелсу започета је вечерњим богослужењем и крунисана сутрашњом Архијерејском литургијом.


Испред храма су најпре у суботу верници свечано дочекали свог Владику, Преосвећеног Епископа аустријско-швајцарског и италијанско малтешког Г. Андреја. Његово Преосвештенство је благословио петохлебницу на вечерњој служби којој су присуствовали и саслуживали протојереј Александар Ресимић из Успенског храма у Цириху, протојереј Бране Сарић из Ст. Галена, надлежни парох јереј Ненад Бркић, као и чтечеви из циришких храмова. У наставку вечерњег Епископ Андреј је одржао предавање о Светом Владици Николају Велимировићу и том приликом приказао присутном народу ретке фотографије из живота Светитеља. Дружење верног народа настављено је уз послужење у сали манастира.

Сутрадан, у недељу 21. априла, верни народ је свечано дочекао Преосвећеног Владику Андреја испред храма, који је началствовао светом Архијерејском литургијом, док су протојереј ставрофор Мирослав Симијоновић из Успенског храма у Цириху и парохијски свештеник јереј Ненад Бркић саслуживали. За време богослужења одговарала је храмовна певница на челу са госпођом Оливером Секулић. Надахнутом беседом Преосвећени Владика је упознао присутне са мање познатим детаљима из живота и рада Светог Владике Николаја, његовим боравком у Швајцарској и при томе нагласио несагледиву величину и значај светитеља за наш васцели српски народ.

Током литургије Епископ Андреј је осветио славска обележја и честитао овогодишње кумство породици Бркић са децом. Мноштво народа приступило је Светој чаши. Након узимања атнидора верници су се окупили у оближњој сали, у којој је залагањем овогодишњих кумова и вредних сестара приређена свечана славска трпеза. На крају је верни народ испратио Епископа Андреја, пожелевши му свако добро и исказујући радост због будућих посета.


Извор: Епархија аустријско-швајцарска