Type Here to Get Search Results !

Разговор патријарха Порфирија са америчким званичником О’Брајаном

Штетне и забрињавајуће иницијативе у Савету Европе и Организацији уједињених нација


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је данас у Патријарашкој резиденцији у Београду г. Џејмса О’Брајана, помоћника секретара Бироа за европске и евроазијске послове Државног секретаријата Сједињених Америчких Држава, и г. Кристофера Хила, амбасадора Сједињених Америчких Држава.

Истичући важност унапређења односа Србије са Сједињеним Америчким Државама у духу пријатељства који је у дугом историјском периоду одликовао однос српског и америчког народа, поглавар Српске Православне Цркве је упознао госте са неизмењивим ставом Српске Православне Цркве да су Косово и Метохија део Републике Србије. С обзиром на ту чињеницу, Патријарх је као штетно оценио укључивање Косова и Метохије у Савет Европе.

Разговарајући о међунационалним и међудржавним односима у региону, Његова Светост је исказао крајњу забринутост и као потпуно штетну оценио иницијативу за изгласавање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Организације уједињених нација, при том не доводећи у питање чињеницу да сви који су починили била какав ратни злочин треба да буду изведени пред  лице правде. Упркос таквим иницијативама које не да не доносе ништа добро, него народе који вековима деле исти животни простор стављају пред нова искушења и изазове, Српска Православна Црква ће наставити неодступно да позива на љубав и разумевање, гради мир како на Косову и Метохији тако и у Босни и Херцеговини, нагласио је духовни вођа православних Срба.


Извор: Инфо-служба СПЦ