Type Here to Get Search Results !

Литија са чудототворном иконом поводом суше у Магнезији у Грчкој

Пољопривредници у Алмиросу, у Грчкој, обраћају се својој вољеној Панагији (Пресветој Богородици) да им помогне усред суше која погађа области Магнезије и Тесалије.


У понедељак ујутру, 15. април 2024. године, одржана је литија са чудотворном иконом Пресвете Богородице Като Ксенија, јавља лист Vima Orthodoxias.

Икона је свечано дочекана испред цркве светог Николаја у Алмиросу, на чијем челу је игуман манастира Панагије Като Ксенија, архимандрит Нектарије, уз саслужење локалног свештенства, а учешће пољопривредника, мештана и јавних личности.

Читан је акатист Пресветој Богородици, затим је литија кренула ка централном Алмиросовом тргу, и наставила до митрополијске цркве светог Димитрија.

Поворка возила потом је кренула ка још неколико цркава, а више молитава је узнесено у цркви светог Атанасија. Потом је икона враћена свом матичном манастиру.

* * *

Икона Панагија Като Ксенија је, по предању, једна од икона које је насликао апостол и јеванђелист Лука. Чудесно је пронађена у приобалном подручју Лака Панагија у Магнезији око 850. године.

Свештенство и верни народ су икону држали у својој цркви и назвали је „Панагија Ксенија“, јер је дошла из страних земаља.

Тада је на лицу места подигнут манастир који је назван манастир Панагија Ксенија. Икона је ту остала око 250 година, до 1210. г. Чести гусарски напади и присуство фанатичних католичких монаха приморали су манастир да се више пута пресели.

Икона је била веома поштована како због свог чудесног изгледа, тако и због многих чуда која су јој приписана.

Око 1850. године икона је пренета у метох манастира св. Николаја. Након разорног земљотреса 1980. године у области Алмироса нови манастир је почео да се гради на брду у близини манастира који је порушен, који се називао и манастир Панагије Ксеније, а чудотворна икона је ту пренета и овде је остала до данас.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com