Type Here to Get Search Results !

Цвијети у Билећи


У шесту недјељу Великог поста – на Цвијети, Владика Димитрије богослужио је у храму Светог Саве у Билећи. Преосвећеном Владици саслуживао је протојереј-ставрофор Небојша Коловић и ђакон Душко Орашанин.


Током данашњег сабрања извршена је свечана празнична литија портом храма и освећење врбових гранчица.

У јеванђељској бесједи Владика Димитрије је појаснио да Господ једном у историји земаљаској долази у свијет да буде дочекан достојно, али не желећи славу овога свијета, већ пратњу оних који га љубе – Његових ученика оних који Га воле. Јашући на магарету, Господ као да жели да посрами логику и ум овог свијета, да преокрене вриједности људске и управи на прави пут, јер су Господу потребна чиста и отворена срца – попут дјечијих. Као и у том временски кратком тренутку, тако и данас, Бог од човјека жели срце, љубав и посвећеност. Тумачећи догађаје који претходе уласку у Јерусалим, Владика је нагласио да Господ  јавно подиже Лазара из мртвих, знајући да ће објава Његове божанске свемоћи људе према спремности њиховог срца подијелити на оне који Га дочекују ријечима „Благословен који долази у име Господње“ и друге чија срца погружена у таму сусревши се са Свјетлошћу производе жељу да Га убију. Владика је нагласио да није могуће уништити свједочанство о живом Господу, јер у цркви као прекрасни цвјетови живе светитељи Божији и објављују Христа.

Након Отпуста, захваливши се на гостопримству, Владика Димитрије поздравио је дјечицу, украшену вјенцима и звончићима, и сабране вјернике честитајући унапријед празник Васкрсења Христовог.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска