Type Here to Get Search Results !

Освештан руски храм је у белгијском граду Кортријку


У граду Кортријку (област западна Фландрија, Краљевина Белгија) архиепископ бриселско-белгијски Симон освештао је новоотворени храм Рођења Пресвете Богородице. Ово је омогућено након што је градска управа пристала да додели руској заједници храм саграђен крајем 19. века.


Кабинет градоначелника је претходно извршио велики ремонт цркве и дао је руској заједници за бесплатно изнајмљивање. Сада православни верници имају где да се сабирају на заједничкој молитви.

Град Кортријк сз у 7. веку основали римски досељеници, и у то време су ту подигнуте прве хришћанске цркве.

Архиепископ Симон је захвалио градској управи на овом пријатељском гесту. Ускоро ће за новоосвећену цркву бити постављен свештеник.

Света Литургија је одслужена у храму Рођења Пресвете Богородице. Његовом Преосвештенству служило је свештенство Епархије бриселско-белгијске. Литургијске песме изводио је епархијски омладински хор под управом диригента Јоване Скробовске.

Чину освећења присуствовао је изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Краљевини Белгији А. А. Токовинин са женом.

Засад у Епархији постоји осамнаест цркава и два манастира – мушки где се служи на фламанском, и женски где се богослужења обављају на француском.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru