Type Here to Get Search Results !

Субота праведног Лазара у зајечарском Саборном храму


На Лазареву суботу – Врбицу, 27. априла 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је светом архијерејском Литургијом у зајечарском Саборном храму Рођења Пресвете Богородице. Епископу су саслуживали зајечарски свештенослужитељи, док је на литургијске прозбе одговарао црквени хор.


По завршетку Литургије, сабраним верницима обратио се и Његово Преосвештенство. Епископ је подсетио вернике да се данас практично завршава света Четрдесетница а да предстоји Страсна, односно Страдална седмица, којом улазимо у тајну нашег спасења кроз Христову жртву.

* * *

У петак 26. априла 2024. године Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион обишао је локалитет Манастириште, који се налази на два километра од борског села Горњане баш у подножју превоја Врац а по веровању археолога на локалитету се налазе остаци цркве која припада групи храмова обновљеног рашког стила, из XV или XVI века.

Епископ тимочки се сусрео са верницима, о. Илијом Милановићем, клириком Епархије браничевске који оспслужује Горњане, борским свештенством и представницима Фондације за обнову манастира, борске локалне самоуправе и Браничевског округа те је пружио максималну подршку људима који желе да обнове богомољу и изразио радост што постоји интересовање за овакво дело.

Овом приликом Његово Преосвештенство је посетио и храм Свете Тројице у Горњану.


Извор: Епархија тимочка